Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: H νέα εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο

Daily Sabah: H νέα εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο

Οι στενές σχέσεις Άγκυρας-Τρίπολης, οι ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν συμφωνίες αλλά επιστρέφουν με άδεια χέρια - Γιατί φοβούνται την Ελλάδα

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί τις τελευτάιες μέρες σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα με πρόσφατη επίσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. καθώς και την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Vladimir Zelensky η χώρα του οποίου νιώθει ήδη την "καυτή ανάσα" της Ρωσίας.
Μια ακόμα σημαντική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αρχή της εβδομάδας, με τον Abdul Hamid Dbeibah, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, και τους 14 υπουργούς που τον συνόδευαν να γίνονται δεκτοί στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και το επιτελείο του, σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής Daily Sabah.
Αυτή η ιστορική επίσκεψη, ήταν μια συνάντηση με νόημα για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τα αποτελέσματα της συμφωνίας για τη ναυτική δικαιοδοσία στη θάλασσα που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 καθώς και την κατάπαυση του πυρός.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011, η Τουρκία υποστήριξε την εθνική κυβέρνηση συμφιλίωσης, η οποία υπό διεθνή έγκριση και νομιμότητα εκπροσωπεί τους Λίβυους πολίτες. Η Τουρκία κατέβαλε επίσης μεγάλες προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Προφανώς, η Τουρκία δεν το έκανε μόνο για γεωπολιτικό όφελος τονίζοντας με έμφαση ότι οι ενέργειές της υποκινούνταν από κοινή πολιτιστική και κοινωνική ιστορία που μοιράζεται με τη Συρία. Στην πραγματικότητα, η φύση της σχέσης μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι πρωτίστως αδελφική, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Daily Sabah.
Αυτός ο "αδελφικός δεσμός", σύμφωνα με τη Daily Sabah, είναι δύσκολο να γίνει κατανοητός σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν μονόπλευρες σχέσεις με τη Λιβύη για πολλά χρόνια.

Πυκνώνουν οι διπλωματικές επαφές

Εκπρόσωποι των παραπάνω χωρών έχουν εντείνει τις διπλωματικές επαφές με τη Λιβύη τους τελευταίους μήνες προκειμένου να επωφεληθούν. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Μάλτας, της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν χτυπήσει επανειλημμένα την πόρτα της Λιβύης τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να υπογράψουν μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Τουρκίας, η οποία της επιτρέπει παραχωρήσεις. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες επέστρεψαν με άδεια χέρια καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για ναυτική δικαιοδοσία στη θάλασσα της Λιβύης.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις προκλητικές δηλώσεις Draghi κατά της Τουρκίας και του Erdogan την ώρα που ο Dbeibah βρισκόταν στην Άγκυρα.
Ωστόσο, ο Draghi δεν είναι ο μόνος που θέλει να επισκιάσει την επίσκεψη του Dbeibah στην Τουρκία, καθώς και η Ελλάδα προσπαθεί πολύ σαμποτάρει την Τουρκία. Η Ελλάδα, η οποία πρόσφατα καταβάλλει προσπάθειες για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη, θέλει η Τρίπολη να παρακάμψει τη συμφωνία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Άγκυρα με μια παρόμοια συμφωνία με την Αθήνα.
Μετά την τελευταία επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Προεδρικού Συμβουλίου της χώρας αποκάλυψε ότι η Αθήνα πρότεινε στα δύο έθνη να συμβιβαστούν.

Ο ρόλος του Mohamed Menfi

Υπενθυμίζεται ότι, ο Mohamed Menfi, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, κηρύχθηκε persona non grata από την Αθήνα επειδή δεν απέρριψε αυτή τη συμφωνία με την Τουρκία όταν ήταν πρέσβης στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, ο Menfi υπενθύμισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία της Γενεύης, το Προεδρικό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να συνάψει διεθνείς συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι υπάγεται στη νόμιμη διοίκηση της Λιβύης, την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Κατά την επίσκεψη του Dbeibah στη Τουρκία, το κοινό πεδίο δράσης για την ανάκαμψη και την ευημερία των δύο χωρών, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες μεταξύ ηγετών, υπουργών και αντιπροσωπειών. Υπογράφηκαν προσφορές για έργα σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, η άμυνα, οι κατασκευές, τα μέσα ενημέρωσης, η πληροφορική και η υγεία. Το γεγονός ότι η Τουρκία έστειλε 150.000 δόσεις εμβολίων COVID-19 στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ένα μικρό αλλά ουσιαστικό δείγμα των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι ο Haftar και οι υποστηρικτές του εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να πλήξει τις σχέσεις των δύο χωρών κάτι που γνωρίζουν τόσο η Άγκυρα όσο και η Τρίπολη. Ο Haftar εξακολουθεί να διαθέτει όπλα, πυρομαχικά και στρατό με μισθοφόρους, καθώς και με υποστήριξη από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα συνεχίζουν να ασκούν διπλωματική πίεση στη χώρα.

Ο παράγοντας Αίγυπτος

Εν τω μεταξύ, μια άλλη σημαντική εξέλιξη για την Άγκυρα που που είναι καταλύτης για την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο. Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry πριν λίγε μέρες έπειτα από διάστημα τριών ετών.
Ο Cavusoglu ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι αμοιβαίες επισκέψεις με την Αίγυπτο θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, καθώς οι δύο χώρες εισέρχονται σε μια νέα εποχή. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σε πρώτο επίπεδο μεταξύ των υφυπουργών των δύο χωρών ενώ σημείωσε μπορούν να διορίσουν και αντίστοιχους πρέσβεις.
Πρόσφατα, και οι δύο πλευρές έχουν αφήσει να φανεί ότι οι σχέσεις τους αναθερμαίνονται. Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία ναυτικής δικαιοδοσίας με την Ελλάδα παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε η Τουρκία και η Λιβύη. Το Κάιρο έκανε λόγο για μια ευνοϊκή συμφωνία δίνοντας όμως στην Τουρκία να καταλάβει ότι είναι ο σωστός εταίρος για τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά από τα θετικά μηνύματα του Καΐρου, ήρθε η ώρα της Τουρκίας να απαντήσει στον ίδιο τόνο.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Shoukry δήλωσε τη Δευτέρα (12/4) ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και να αναπτύξει διάλογο με την Τουρκία που ωφελεί και τις δύο πλευρές. Μιλώντας σε αιγυπτιακό ΜΜΕ, ανέφερε τη σημασία να τεθεί το θεμέλιο που θα καθορίζει το πλαίσιο των διμερών δεσμών.

Φοβούνται την Ελλάδα

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν να διαμορφώνεται μια νέα εποχή στον ορίζοντα που προδιαγράφει το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά μεταξύ της Λιβύης, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Η Άγκυρα έχει αποδείξει στη Λιβύη ότι είναι αφοσιωμένος και αξιόπιστος εταίρος και ότι είναι πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο.
Φαίνεται αναπόφευκτο ότι τα εθνικά συμφέροντα των τριών χωρών θα ευθυγραμμιστούν στη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, Άγκυρα, Τρίπολη και Κάιρο πρέπει να είναι προετοιμασμένες για σαμποτάζ και παρέμβαση από την Ελλάδα, καθώς και απόπειρες υπονόμευσης των αξιώσεων στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης