Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Yeni Safak: Είναι απαράδεκτο, ο Δένδιας να αρνείται την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη

Yeni Safak: Είναι απαράδεκτο, ο Δένδιας να αρνείται την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη
Η Yeni Safak αντιδρά με οργισμένο τρόπο στις αναφορές του Έλληνα υπουργού στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης
Σχετικά Άρθρα

Έντονες είναι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, που μεταφέρει την αντίδραση του Συμβουλίου Διαβούλευσης της Τουρκίας για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης (BTTADK), που επισημαίνει ως «απαράδεκτο να αρνείται ο κ. Δένδιας την τουρκική ταυτότητα της μειονότητάς μας».
Η ανακοίνωση σχετίζεται με την αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών περί μουσουλμανικής μειονότητας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu.
«Υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, η μειονότητα στην Ελλάδα είναι μουσουλμανική », είπε ο Έλληνας υπουργός.

«Ασεβής ρητορική»

Η Ένωση Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης με έδρα την Κωνσταντινούπολη (BTTDD) καταδίκασε επίσης την αναφορά αυτή.
«Η ασεβής ρητορική παρεμποδίζει τη δημιουργία φιλικών σχέσεων.
Η απάντησή μας σε αυτόν είναι ξεκάθαρη.
Η μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη είναι Τουρκική και θα συνεχίσει να ζει ως τουρκική», είπε ο επικεφαλής της Ένωσης Necmettin Huseyin.
Ο επικεφαλής της «Ομοσπονδίας Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη» (ABTTF), Halit Habipoglu, αναφέρει επίσης τα εξής:
«Ενώ ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, η χώρα αυτή παραβλέπει τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να μας επιτρέπει να αυτοπροσδιοριστούμε ως Τούρκοι», δήλωσε ο Habipoglu.
«Η πολιτική των ηγετών της χώρας μας (σ.σ. Ελλάδα) να αρνείται την ταυτότητά μας δεν θα αλλάξει ποτέ το γεγονός ότι είμαστε Τούρκοι», πρόσθεσε.

Cavusoglu για Δένδια


Δεν μπορεί να ξεχάσει την επεισοδιακή σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο Τούρκος ΥΠΕΞ M. Cavusoglu στις κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε τις βολές κατά του Νίκου Δένδια και κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, μία ημέρα μετά την επεισοδιακή συνάντηση των δυο ανδρών στην Άγκυρα.

 

Επίσκεψη Cavusoglu στα Κατεχόμενα

Μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ersin Tatar, ο Cavusoglu δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε να κατηγορεί τη χώρα του με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς, κάτι που δεν θα μπορούσε να το αποδεχθεί.
Πρόσθεσε ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας ξεπέρασε τα όρια, είπε πράγματα που δεν έπρεπε να έχει πει και «πήρε την ανάλογη απάντηση».

Τι συνέβη στο δείπνο

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , το κλίμα που επικράτησε στο δείπνο των υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας, στα 5 πρώτα λεπτά ήταν «παγωμένο», όχι μόνο μεταξύ των Δένδια και Cavusoglu αλλά και μεταξύ των αντιπροσωπειών.
Μετά από λίγο οι δύο υπουργοί ξεκίνησαν να συζητούν για άλλα θέματα, που δεν αφορούσαν τις δηλώσεις τους και τα ελληνοτουρκικά και έσπασε ο πάγος.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι και ο αποχαιρετισμός της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Τουρκία ήταν θερμώς, ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι το κλίμα είχε χαλάσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης