Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την «αλήθεια ενάντια στη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων»

Erdogan: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την «αλήθεια ενάντια στη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων»
Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan τόνισε σήμερα 22/4 πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια «ενάντια στη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων».
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια ενάντια στη λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων και εκείνων που υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία» ανέφερε συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που γνωστοποιεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων που έγινε από τους Οθωμανούς.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων


Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki είπε ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο (24/4/2021), αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Biden αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.
Έως τώρα πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι το 1915 κατά του αρμενικού λαού, όμως μια αναγνώριση από πλευράς Biden θα βάζει τη σφραγίδα των ΗΠΑ στην ιστορική μνήμη.
Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Biden είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το μήνυμα από Cavusoglu

Την Τρίτη (20/4/2021), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.
«Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν ο πρόεδρος των Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναγνωρίσει την Αρμενική γενοκτονία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν νομικά δεσμευτική, ενώ θα είχε αρνητική επίδραση στις σχέσεις μας» επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κάνουν τις σχέσεις ακόμη χειρότερες, η επιλογή είναι δική τους».
Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι, οι οποίοι ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης