Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικίνδυνη η πολιτική Biden - Αλλαγή στρατηγικής με Τουρκία, Αφγανιστάν, Ρωσία και Βόρεια Κορέα και η σύγκριση με Trump

Επικίνδυνη η πολιτική Biden - Αλλαγή στρατηγικής με Τουρκία, Αφγανιστάν, Ρωσία και Βόρεια Κορέα και η σύγκριση με Trump
Σε αντίθεση με τον Trump ο Biden ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση πιο επιθετική που χρήζει προσοχής
Σχετικά Άρθρα

Πολλοί αναλυτές, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ο Joe Biden ο αμερικανός Πρόεδρος θα αποδειχθεί καλύτερος από τον πρώην Πρόεδρο Trump.
Οι διαφορές τους εστιάζουν κυρίως στην εξωτερική πολιτική αλλά και στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Ο Trump ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν έκανε ούτε ένα στρατιωτικό πόλεμο επί θητείας του.
Ωστόσο ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και όπως θα αποδείξει η ιστορία, ο Trump έγκαιρα αναγνώρισε τις ακραία αθέμιτες πρακτικές της Κίνας.
Καπιταλιστικό σύστημα ως προς την οικονομία και κομμουνιστικό σύστημα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μιμητές, αντιγραφείς των αμερικανικών και ευρωπαϊκών προϊόντων αλλά τεχνολογικά εξελίσσονται.
Ο Trump επιχείρησε να πετύχει μια συμφωνία κυρίων με τον καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το Ιράν, διατηρούσε καλές σχέσεις με τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan ενώ άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με όλες τις γειτονικές χώρες π.χ. με τον Λίβανο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ κ.α.
Ο Trump επιχείρησε μια προσέγγιση με τον Putin τον Ρώσο Πρόεδρο ώστε να αποκατασταθούν οι αμερικανορωσικές σχέσεις.
Τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα αλλά δεν επιδεινώθηκαν μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Σε αντίθεση με τον Trump ο Biden ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση πιο επιθετική που χρήζει προσοχής.

Ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ πρέπει να μείνουν για πάντα στο Αφγανιστάν;

Όταν τα γεράκια της εθνικής ασφάλειας πρέπει να παρατείνουν τον ήδη μακρύτερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ποιους θα καλέσουν για υποστήριξη;
Η Χίλαρι Κλίντον και η Κοντολίζα Ράις είπαν στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ότι ανησυχούν για το σχέδιο του Προέδρου Biden – ήταν το επίσημο σχέδιο Trump - να αποσύρει όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, με τη Ράις να προτείνει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψουν.
H Ράις υπηρέτησε ως διαβόητη Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζορτζ Μπους κατά την εισβολή τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ και αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του Μπους έως το 2009.
Υπέρ της παραμονής τάσσεται και η Χίλαρι Κλίντον η οποία είχε εισηγηθεί την εισβολή στην Λιβύη και σχεδίαζε την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία υπό τον Άσαντ.
Τόσο η Κλίντον όσο και η Ράις εξέφρασαν ανησυχίες για την πιθανή επίπτωση από τη γρήγορη απομάκρυνση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων.
Για πολλούς όμως ο Biden χρησιμοποιεί την Ράις και την Κλίντον ώστε να μεταβάλλει την στρατηγική του στο Αφγανιστάν και να μην αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Δολοφόνος ο Putin

H δήλωση ότι ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος είναι δολοφόνος, έγινε από τον αμερικανό Πρόεδρο Biden.
Προφανώς και η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ ενώ η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας οδήγησαν τους αμερικανούς να στείλουν πλοία τα οποία και απέσυραν στην συνέχεια.

Αλλάζει η στρατηγική με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας

Η κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας.
Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απαισιόδοξοι, απέναντι στις προηγούμενες προσπάθειες του Trump να επιτύχει μια «μεγάλη συμφωνία» με την Βόρεια Κορέα ώστε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς πυραύλους.
«Ο στόχος μας παραμένει η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με σαφή κατανόηση ότι οι προσπάθειες από τις τέσσερις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν απέδωσαν»
Η Washington Post συνοψίζει τη στρατηγική του Biden ως μια «ισορροπία μεταξύ της μεγάλης διαπραγμάτευσης του Προέδρου Trump και της μακρόσυρτης τακτικής του Obama».
H κυβέρνηση Biden έχει συμβουλευτεί αξιωματούχους του Trump, όπως σημειώνει το The Associated Trump τον Ιούνιο του 2018, καθώς και μια δεύτερη συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2019.

Η στάση του Biden για την Αρμενία και η επιδείνωση των σχέσεων με Τουρκία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και κόντρα στις προσπάθειες του πρώην αμερικανού Προέδρου Trump… η νέα διοίκηση του Προέδρου Biden κλιμακώνει την πίεση στην Τουρκία.
Αποκορύφωμα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 μια απόφαση όχι ιστορική αλλά πολιτική…
Προφανώς και οι αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται τι συνέβη πριν 106 χρόνια κάπου στον χάρτη που οι περισσότεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να προσδιορίσουν.
Οι αμερικανοί στέλνουν συνεχή μηνύματα στην Τουρκία και στον Erdogan τον τούρκο Πρόεδρο και εδώ ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να δούμε τα κίνητρα, τις στρατηγικές και το κυριότερο εάν η καταιγίδα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα συνεχιστεί ή μετά την καταιγίδα θα έρθει η ηλιοφάνεια;

Οι άνεμοι έγιναν καταιγίδα


Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία έχουν πλέον μετατραπεί σε μια σοβαρή καταιγίδα.
Επί εποχής Trump οι βαθιές πληγές που είχαν δημιουργηθεί με την Προεδρία Obama άρχισαν σε κάποιο βαθμό να επουλώνονται.
Με την προεδρία Biden οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έγιναν πάλι τεταμένες με αποκορύφωμα με την πολιτική παρέμβαση των ΗΠΑ με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 23 Απριλίου προκαλώντας εκ νέου ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Εν τω μεταξύ, ο Biden έλαβε αυτήν την απόφαση αγνοώντας όλα τα αρχεία, ιστορικά γεγονότα, αναλύσεις παγκοσμίου φήμης ιστορικών όπως ο Bernard Lewis και ο Norman Stone, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ του 1948 και τις αποφάσεις του διεθνούς δικαίου.
Στην πραγματικότητα, δεν έδωσε καν προσοχή στους αμερικανούς καθηγητές συνταγματικού δικαίου, όπως ο Μπρους Φέιν, ο κορυφαίος δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην εποχή του Reagan, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό που συνέβη κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 σίγουρα δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία.
O Biden πήγε κόντρα και κατά του Αρμένιου Ορθόδοξου Πατριάρχη, ο οποίος στις 23 Απριλίου, δήλωσε:
«Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα του 1915 που βίωσαν και τα δύο έθνη ως πολιτικό υλικό».
Η υπόθεση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι η μια πλευρά, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, οι S400 από την Ρωσία, η Halkbank που συνδέεται με το Ιράν, τα προβλήματα με τους κούρδους του YPG που υποστηρίζουν οι αμερικανοί.

Ένας πολιτικός δεν μπορεί να αναγνωρίσει Γενοκτονία


Με βάση το διεθνές δίκαιο το μόνο νομιμοποιητικό όργανο που μπορεί να αναγνωρίσει ένα ιστορικό γεγονός ως γενοκτονία με νομικούς και όχι ιστορικούς ή πολιτικούς όρους είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Biden;
Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Biden να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων;
Το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ επηρεάζει τον Biden και την αντιπρόεδρο Harris , καθώς και την πρόεδρο της Βουλής Pelosi.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των Harris και Pelosi και της στήριξης που έλαβαν από την Εθνική Επιτροπή της Αρμενίας στην Αμερική (ANCA), μετά μάλιστα και από τα τραγικά γεγονότα στο Nagorno Karabakh όπου οι αρμένιοι ηττήθηκαν από του Αζέρους με την βοήθεια των τουρκικών drones.
To ζήτημα της Αρμενίας υπάρχει ως πολιτικό πρόβλημα από το 1981 επί εποχής της Προεδρίας Reagan
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ μετέτρεψαν το ζήτημα των S-400 σε στρατηγική εκβιασμού εναντίον της Τουρκίας, οι ΗΠΑ ασκούν συνεχή πίεση στην Τουρκία.
Ο Biden, ο οποίος είναι από τους πιο έμπειρους πολιτικούς στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ για σχεδόν 40 χρόνια ως γερουσιαστής και οκτώ χρόνια ως αντιπρόεδρος, γνωρίζει τις λεπτές ισορροπίες με την Τουρκία.
Επίσης γνωρίζει ότι η Τουρκία δύσκολα θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά από αυτό το γεγονός που για τους τούρκους έχει μεγάλη συμβολικότητα και σημασία.

Ο Biden παρεμβαίνει… στο Μεξικό για το… καλαμπόκι

Ένας συνασπισμός 80 αμερικανικών αγροτικών, καταναλωτικών, περιβαλλοντικών οργανέωσεων, δημόσιας υγείας και ομάδων εργαζομένων έστειλε επιστολή σε βασικούς παράγοντες της κυβέρνησης Biden, ζητώντας τους να «σέβονται την κυριαρχία του Μεξικού και να μην παρεμβαίνουν στο δικαίωμά του να θεσπίζει πολιτικές προστασίας της υγείας» - συγκεκριμένα, η σταδιακή διακοπή του ζιζανιοκτόνου glyphosate και την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.
Η κυβέρνηση του Μεξικό έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι θα διακόψει την εισαγωγή μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε τρία χρόνια και η απαγόρευση θα περιλάμβανε όχι μόνο το καλαμπόκι για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά και το κίτρινο καλαμπόκι που προορίζεται κυρίως για τα ζώα.
Το Μεξικό εισάγει περίπου το 30% του καλαμποκιού του κάθε χρόνο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δέσμευση του López Obrador του Μεξικό να μειώσει και, έως το 2024, να εξαλείψει αυτές τις εισαγωγές αντικατοπτρίζει το σχέδιο της διοίκησής του να αυξήσει την παραγωγή του Μεξικού στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αύξηση της αυτάρκειας στο καλαμπόκι και άλλες βασικές καλλιέργειες τροφίμων.
Ωστόσο η κυβέρνηση Biden έχει παρέμβει και μέσω φαρμακοβιομηχανιών προσπαθεί να αποτρέψει τα σχέδια του Μεξικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης