Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος - Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

Παναγιωτόπουλος - Οικονομικό Φόρουμ Δελφών:  Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

«Ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθίσταται ατελέσφορος όταν έχουμε υπερπτήσεις στο Αιγαίο», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος

«Ό, τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται. Υπάρχει μια υπαρκτή απειλή και βάση του κυρίαρχου δικαιώματος μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της ελληνικής επικράτειας», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάνοντας αναφορά στην κριτική του Τούρκου υπουργού 'Αμυνας, H.Akar, για τις επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού αλλά και του ίδιου σε ακριτικά ελληνικά νησιά, τόνισε ότι «δεν μπορεί κανένας Τούρκος αξιωματούχος να υποδείξει σε Έλληνα αξιωματούχο που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα. Δεν δεχόμαστε αυτού του είδους τις υποδείξεις».

Έχουμε σχέδιο, προτεραιοποίηση και οικονομική δυνατότητα

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχετικά με την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια.
Όπως είπε, «έχουμε σχέδιο, προτεραιοποίηση και οικονομική δυνατότητα και οφείλουμε να το κάνουμε γιατί τα οπλικά συστήματα όσο περνά ο χρόνος παλιώνουν».
Για τις φρεγάτες που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό, ο υπουργός επισήμανε πως «είναι το πιο απαραίτητο και μεγάλο στοιχείο του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Οι πιο παλιές φρεγάτες που διαθέτουμε είναι 50 ετών και οι λιγότερο παλιές 40 ετών. Ακόμη και αν δεν υπήρχε η ένταση με την Τουρκία θα προχωρούσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού στόλου».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές «ενδιαφέρουσες προτάσεις» τις οποίες «επεξεργάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και οφείλει να επιλέξει τις καλύτερες και πιο ελκυστικές με βάση τις ανάγκες του», ενώ «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουμε την τελική απόφαση».
Ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει ζητήσει «την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας» με συμμετοχή ελληνικών εταιριών και ναυπήγηση των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.
Το διάστημα της ναυπήγησης, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «θα πάρει αρκετά χρόνια» και για το λόγο αυτό το Υπουργείο ζητά «τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Πλοία, δηλαδή, που θα παραδοθούν και θα καταστούν επιχειρησιακά και διαθέσιμα έως ότου παραδοθούν οι τέσσερις νέες φρεγάτες».

«Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις»

Σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη είναι «σημαντική για τη χώρα» και «τιμητική» για τον ίδιο.
«Στο πρόσωπό μου αναγνωρίζεται η παρουσία, η ετοιμότητα αλλά και η ποιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη μέσα στο 2020 από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης του Έβρου αλλά και αργότερα από την επιτυχή διαχείριση της παρατεταμένης κρίσης στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά αποτρεπτικές και άρτια λειτουργικές Ένοπλες Δυνάμεις», υπογράμμισε ο υπουργός.
Για το μηχανισμό αποκλιμάκωσης που δημιούργησε το ΝΑΤΟ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως «η Συμμαχία δεν θέλει να βλέπει εντάσεις μεταξύ των συμμάχων» και ξεκαθάρισε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας όχι μόνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και για την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ».
Συμπλήρωσε πως ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης λειτουργεί ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστάσεις του περασμένου καλοκαιριού», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει η άλλη πλευρά να συμμορφώνεται με τους κανόνες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο».
Ελλάδα και Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως είναι πάντοτε θετικό «να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».
Κατά τον ίδιο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι «ένα κανάλι διαλόγου και περιλαμβάνουν μέτρα χαμηλής έντασης αλλά σοβαρής προστιθέμενης αξίας για την εμπέδωση εμπιστοσύνης».
Πρόσθεσε ότι «ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθίσταται ατελέσφορος όταν έχουμε υπερπτήσεις στο Αιγαίο».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε τέλος ότι «ο επόμενος γύρος πιθανότατα θα διεξαχθεί προς το τέλος Μαΐου», όμως «δεν έχει προσδιοριστεί αν θα γίνει με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης