Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Macron αναζητά «ξεκαθάρισμα» με την Τουρκία - Συνάντηση με Erdogan στο ΝΑΤΟ

O Macron αναζητά «ξεκαθάρισμα» με την Τουρκία - Συνάντηση με Erdogan στο ΝΑΤΟ
Ο Macron είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντάται με τον Erdogan - Συμφωνία με Τουρκία για αποχώρηση ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη
Σχετικά Άρθρα

UP1 Διαβεβαιώσεις από τον Tayyip Erdogan ότι επιθυμεί οι ξένοι μισθοφόροι να εγκαταλείψουν το έδαφος της Λιβύης το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ότι έλαβα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Mecron, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για αυτή την αποχώρηση (σ.σ.: των ξένων μισθοφόρων).
Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους δύο.
Αλλά μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος Erdogan επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας την επιθυμία του οι ξένοι μισθοφόροι, οι ξένες πολιτοφυλακές, που δρουν στο λιβυκό έδαφος να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Macron σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στη Λιβύη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, βοηθώντας την να αποκρούσει μια επίθεση δυνάμεων από την ανατολική Λιβύη, ενώ έστειλε και χιλιάδες Σύρους μαχητές στη Λιβύη.
Νωρίτερα, ο Macron σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Erdogan δόθηκαν διευκρινίσεις περί ζητημάτων σχετικών με δηλώσεις του για το Ισλάμ, ενώ ο ίδιος τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο την ανάγκη κοινής στρατηγικής μεταξύ των συμμάχων στο NATO.
macron_234567.PNG

H ατζέντα της συνάντησης Macron - Erdogan 

Έπειτα από τη σύγκρουση για μια σειρά θεμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση πραγματοποιείται πριν την έναρξη της Συνόδου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Macron είναι πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο σήμερα (14/6/2021).
Από τη γαλλική πλευρά διαμηνύεται ότι πρόκειται για μια συνάντηση με στόχο το… ξεκαθάρισμα για τους S-400.
Όπως μεταδίδει η γαλλική Le Figaro, ο Macron, λίγο πριν από τη Σύνοδο της G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας, αναφερόμενος στην απόκτηση από μέρους της Τουρκίας των S-400, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Όταν είμαστε μέλη του ίδιου οργανισμού δεν μπορούμε να αποφασίζουμε την απόκτηση εξοπλισμών που δεν επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα».
«Δεν μπορούμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα των συμμαχιών που έχουμε χτίσει», διευκρίνισε ο Macron, που δήλωσε πως επιθυμεί ένα «ξεκαθάρισμα» με την Τουρκία για το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σημερινή συνάντηση Macron - Erdogan αλλά και η τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δυο ηγέτες τον Μάρτιο, αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι οι διαφορές των δύο πλευρών έχουν μπει στην άκρη.
Άγκυρα και Παρίσι είχαν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης για σειρά ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων για τη Λιβύη, τη Συρία και τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο Γάλλος ομόλογός του έχουν ανταλλάξει φραστικά πυρά αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, οι διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία με επίκεντρο τη Λιβύη έχουν αμβλυνθεί από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα λιβυκή κυβέρνηση.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Γαλλία έχει διάθεση συνεργασίας με την Τουρκία στην Αφρική καθώς οι διαφορές τους αμβλύνονται, ενώ οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν αναλυτικά στη συνάντηση των δύο ηγετών τους στο περιθώριο της συνόδου του NATO την ερχόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης