Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη χωρίς την Τουρκία, μας έχει ανάγκη

Erdogan: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη χωρίς την Τουρκία, μας έχει ανάγκη
Ο Recep Tayyip Erdogan τόνισε τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Τη βαρύνουσα σημασία του ρόλου της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε με συνέντευξή του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan. 
Ως εκ τούτου, «η ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει το μπλοκ κέντρο εξουσίας.
«Δεν είναι δυνατόν για την ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της, να γίνει δηλαδή μεγάλη δύναμη χωρίς την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan στη Σύνοδο Κορυφής για της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) στην Αττάλεια την Πέμπτη, προσθέτοντας:
«Η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να απαλλαγεί αμέσως από την τύφλωση από την οποία υποφέρει και να προωθήσει τη διαδικασία ένταξης μας με θετική ατζέντα».
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχουν την «πολυτέλεια» απλά να καθίσουν και να αναλύσουν τι πραγματικά συμβαίνει με την παράνομη μετανάστευση.
«Η αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας, του αντι-μεταναστευτικού συναισθήματος σε παγκόσμια κλίμακα, σταδιακά μετατρέπεται σε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας» κατέληξε.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της SEECP είναι η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Μολδαβία και το Μαυροβούνιο.
Σκοπός «είναι να αποτελέσει ένα σύμβολο της κοινής βούλησης των χωρών της περιοχής να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ τους και να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Επόμενος σταθμός της είναι η Ελλάδα.


Ο Erdogan αποκαλύπτει τη... συμφωνία με Μητσοτάκη: Ελπίζω όλα να πάνε καλά, έπειτα από αυτό

Σε αποκαλύψεις σχετικά με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάλη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Μιλήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη.
Του είπα: "Όπως και στη σημερινή μας συνάντηση, να μην παρεμβαίνουν τρίτοι (θεσμοί ή χώρες) μεταξύ μας.
Αν πρόκειται να προχωρήσουμε, ας το κάνουμε μόνοι μας.
Ας αφήσουμε τον ειδικό εκπρόσωπο σου και τον δικό μου ειδικό εκπρόσωπο να συναντηθούν και να μην ενημερώσουν.
Έπειτα από αυτό, ας προχωρήσουμε μαζί.
Ας προχωρήσουμε αναλόγως"» υποστήριξε ο Erdogan αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Αυτό ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο συμφωνήσαμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε «ας ελπίσουμε ότι από τώρα και στο εξής δεν θα παρεμβαίνουν τρίτοι (κράτη, θεσμοί και οργανισμοί).
Αν' αυτού να επικοινωνήσουν, ο Ibrahim Kalin και η Ελένη Σουρανή και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα ανάλογα βήματα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ήταν καλό, πήγε καλά.
Ελπίζω να πάει καλά, έπειτα από αυτό». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης