Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.): Δεν αρκεί ένα «ήσυχο καλοκαίρι» - Χωρίς υποχρεώσεις και εγγυήσεις, η Τουρκία θα ξαναγίνει επιθετική

Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.): Δεν αρκεί ένα «ήσυχο καλοκαίρι» - Χωρίς υποχρεώσεις και εγγυήσεις, η Τουρκία θα ξαναγίνει επιθετική
Επειδή η βραχυπρόθεση αποκλιμάκωση της έντασης ήταν κξαι τουρκικός στόχος η ελληνική διπλωματία δεν έπρεπε να περιοριστεί σε αυτόν, τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στη Real News

Χωρίς την ανάληψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων υπό την εγγύηση της ΕΕ, η Άγκυρα θα επιστρέψει στην γνωστή επιθετική της τακτικτή, υποστηρίζει σε συνέντευξη του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος στην εφημερίδα Real News.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου έχει ώς εξής:

Πόσο ουσιαστική και μακροπρόθεσμη θεωρείτε τη φιλοδυτική στροφή Erdogan; Εκτιμάτε ότι, όντως, θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι;

Θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι, γιατί αυτό εξυπηρετεί όχι μόνον τις δικές μας επιδιώξεις αλλά και τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας.
Και μιλώ τόσο για οικονομικά συμφέροντα, να έχει μια καλή τουριστική σαιζόν και συναλλαγματικές εισροές, σε μία περίοδο προβλημάτων για την οικονομία της, όσο και -πρωτίστως- για την ανάγκη που έχει στη συγκυρία να εμφανίζεται ενώπιον του διεθνούς παράγοντα ως χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το διάλογο.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ποιοτική «στροφή» σε κανένα επίπεδο.
Ανέκαθεν άλλωστε η πρόθεση του Προέδρου Erdogan δεν ήταν να αποκόψει τους δεσμούς με τη Δύση, αλλά απλώς να έχει μεγάλο περιθώριο επιλογών εντός του δυτικού στρατοπέδου, διεκδικώντας status μεγάλης περιφερειακής δύναμης.
Ακριβώς λοιπόν επειδή η βραχυπρόθεσμη αποκλιμάκωση της έντασης ήταν και τουρκικός στόχος, η ελληνική διπλωματία δεν έπρεπε να περιοριστεί σε αυτόν, γιατί έτσι απλώς βοηθήσαμε την γειτονική χώρα να αποκαταστήσει την εικόνα της στη Δύση χωρίς κανένα κόστος για αυτήν και κανένα όφελος για εμάς.
Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς την ανάληψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων, υπό την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα θα επιστρέψει στη γνωστή επιθετική της τακτική, εφόσον δεν έχει μεταβάλει στο ελάχιστο την αναθεωρητική της στρατηγική.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία ενδέχεται να προχωρήσει σε νέες στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνίες με την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ουσιαστική επίλυση των ελληνοτουρκικών;

Δεν πρόκειται απλώς για ανησυχία, αλλά δυστυχώς για βεβαιότητα.
Το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου ρητά προαναγγέλλει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς καμία δέσμευση έναντι της χώρας μας για οτιδήποτε, πέραν της γενικής και αόριστης πρόβλεψης περί «αναστρεψιμότητας», που συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα του Μαρτίου.
Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν είναι επαρκές όφελος «ένα ήσυχο καλοκαίρι» για την ενεργοποίηση μιας αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης δεκάδων δισεκατομμυρίων που θα δώσει φιλί ζωής στον Τούρκο Πρόεδρο.
Ούτε προστατεύει τα συμφέροντα μας και την ειρήνη στην περιοχή μια αφηρημένη έννοια "αναστρεψιμότητας", χωρίς την πρόβλεψη συγκεκριμένων κυρώσεων.
Είδαμε πόσο αδύναμη ήταν η Κυβέρνηση στην ΕΕ όταν η Τουρκία έφτανε στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.
Συνεπώς, αποτελεί πλήγμα για τα εθνικά συμφέροντα το ότι έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πήχη τόσο χαμηλά.
Η συγκυρία αυτή, κατά την οποία η Τουρκία δίνει «εξετάσεις» σε Αμερική και Ευρώπη, αποτελούσε χρυσό παράθυρο ευκαιρίας και για να έχουμε ουσιαστικό διάλογο επίλυσης και όχι απλώς εκτόνωσης με την γείτονα, και για να εντάξουμε τον διάλογο αυτό στο ευρωτουρκικό πλαίσιο με συγκεκριμένο σχεδιασμό και προγραμματισμό.
Επειδή θέλουμε πάντα να είμαστε πατριωτική δύναμη που συμβάλλει στην διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην εξής ρεαλιστική πρόταση: να ζητήσουμε να εξαρτηθεί η ενεργοποίηση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποχρέωση της τελευταίας να συμφωνήσει για την εκδίκαση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη. Πρόκειται για ένα «Ελσίνκι+», με την έννοια ότι κρατά τα θετικά στοιχεία του Ελσίνκι, την ένταξη των ελληνοτουρκικών στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, χωρίς τις σκιές στην αναφορά σε «συνοριακές διαφορές".

Βλέπετε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ρήγματος στο ελληνοκυπριακό διπλωματικό μέτωπο;

Δεν θέλω ούτε καν να διανοηθώ παρόμοιο ενδεχόμενο, αν και στο παρελθόν υπήρξαν σημεία ασυνεννοησίας, ή, έστω, έλλειψης συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Αναφέρομαι στην διαφορετική αρχική αντίδραση των δύο πρωτευουσών όταν ανακοινώθηκε η Αίγυπτο-Ισραηλινή συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών με άλλη όδευση από αυτή του EastMed.
Αναφέρομαι επίσης στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν περιέλαβε το Κυπριακό στις προτεραιότητες της ελληνικής διπλωματίας στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ!
Και αυτό γίνεται σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές, όταν η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει την ίδια τη βάση και το πλαίσιο του διαλόγου, εκτός διεθνούς δικαίου και αποφάσεων ΟΗΕ.
Είναι ολοφάνερο ότι η ολισθηρή αυτή πορεία θα πρέπει να αναστραφεί.
Στην επόμενη φάση θα πρέπει να κληθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και συντονισμένα ελληνική και κυπριακή πλευρά να προωθήσουν τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση, που βασίζεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Κυρίως, πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα επόμενα βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις πχ σε σχέση με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και την Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Θα μου πείτε εδώ η Ελλάδα δεν επιχειρεί να βάλει ως όρο ούτε τη Χάγη....

Πως σχολιάζετε την πρόσφατη παρέμβαση των ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών: Σε ποιους απευθύνεται;

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι το υπ' αριθμόν ένα εθνικό συμφέρον τους στην ευρύτερη περιοχή είναι η ασφάλεια, και για το λόγο αυτό υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες Ντέιτον και Αχρίδας που προηγήθηκαν, αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η πρόβλεψη κυρώσεων προς όλους όσοι υπονομεύουν την εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί πάγια πρακτική που ανανεώνεται περιοδικά με εκτελεστικά προεδρικά διατάγματα.
Δεν θα ήθελα να είμαι στο μυαλό ορισμένων «μακεδονομάχων» της Νέας Δημοκρατίας που δεν είναι απλώς εκ γενετής «ατλαντιστές», αλλά θεωρούν ακόμη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής την πατρίδα μας προκεχωρημένο αμερικανικό κεφάλαιο.
Φαντάζομαι την τρικυμία εν κρανίω και τον διχασμό ψυχής που αντιμετωπίζουν…

Πως αποτιμάτε την αντιπαράθεση που έγινε στη βουλή και στην κοινωνία για το εργασιακό;

Το αντεργατικό αυτό νομοσχέδιο, καθαρά θατσερικής έμπνευσης, αποτελεί συγκροτημένο σχέδιο για την πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας σε νεοφιλελεύθερα πλαίσια.
Δύο είναι τα κεντρικά του σημεία:
Αφενός, μέσω της απορρύθμισης και της κατάργησης της προστασίας της συλλογικής σύμβασης να ελαστικοποιήσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και να συμπιέσει ακόμη χαμηλότερα τους ήδη πολύ χαμηλούς μισθούς:
Αφετέρου να εμποδίσει κάθε συλλογική δράση αντίδρασης στα σχέδια αυτά, μέσω της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.

Γιατί κατηγορείτε τη ΝΔ για το θέμα του δανεισμού της, αφού σας απαντά ότι δεν έχει πάρει νέα δάνεια;

Γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια της αρχηγίας Μητσοτάκη, περίοδο υποτίθεται εξυγίανσης, το χρέος της αυξήθηκε κατά 118 εκατομμύρια.
Η αντιμετώπιση της ΝΔ από τις τράπεζες δεν αποτελεί μόνον ύβρη για τους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους αλλά και απειλή για την δημοκρατία, λόγω των σχέσεων εξάρτησης που υποκρύπτει.
Είναι μονόδρομος και η κυβέρνηση με παρόμοια νομοσχέδια σαν το υπό κρίση αντεργατικό ακούσια την προωθεί.
Είναι σαφές ότι ελάχιστη προγραμματική βάση της νέας κυβέρνησης θα είναι η κατάργηση των αντιδραστικών του ρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης