Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τις έρευνες – Επίσκεψη στην Κύπρο 20/7

Erdogan: Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τις έρευνες – Επίσκεψη στην Κύπρο 20/7
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Πρόεδρος Erdogan αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο σε περιοχές που ερεύνησαν το Oruc Reis και το Barbaros.
Ταυτόχρονα ο Erdogan στις 20 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Βόρεια Κατεχόμενη Κύπρο.
Το Oruc Reis ερεύνησε κυρίως στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Barbaros στην Κυπριακή.
Η Τουρκία έρχεται σε αντιπαράθεση με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους και τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα οι εντάσεις αυξήθηκαν το 2020 όταν οι τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες, του πολεμικού ναυτικού συνόδευσαν σκάφη που εξερευνούσαν υδρογονάνθρακες.
Μιλώντας στη βορειοδυτική επαρχία Sakarya, ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία έλαβε «σήματα φυσικού αερίου» στην Ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή.
«Όποια και αν είναι τα δικαιώματά μας, θα τα πάρουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Και θα πραγματοποιήσουμε τις επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και σε όλες αυτές τις θάλασσες».

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν απειλήσει την Τουρκία με μέτρα για τις δραστηριότητές της ειδικά τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αργότερα πάγωσαν αυτά τα σχέδια αφού η Τουρκία απέσυρε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis από τα αμφισβητούμενα ύδατα. Από τότε, η Τουρκία εργάζεται για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ελλάδα και την ΕΕ.

Αφού η Τουρκία απέσυρε το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis τον Νοέμβριο 2020 εν μέσω απειλών κυρώσεων της ΕΕ, η Άγκυρα επανέλαβε τις άμεσες συνομιλίες με την Αθήνα μετά από πέντε χρόνια διπλωματικής απραξίας.
Οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει δύο γύρους συνομιλιών από τον Ιανουάριο 2021, αλλά δήλωσαν ότι δεν μπορεί να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.

Τα σχόλια του Erdogan ήρθε μια εβδομάδα αφότου η ΕΕ υποσχέθηκε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (4,14 δισεκατομμύρια δολάρια) προς την Τουρκία ώστε να συνεχίσει να φιλοξενεί πρόσφυγες από τη Συρία μέχρι το 2024.
Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση της ΕΕ ως ανεπαρκή και κάλεσε το μπλοκ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας.

Στην Βόρεια κατεχόμενη Κύπρο ο Erdogan

Στις 20 Ιουλίου 2021 θα επισκεφθεί ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan την Βόρεια Κατεχόμενη Κύπρο.
Οι Βρυξέλλες και η Τουρκία διαφωνούν επίσης για την Κύπρο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει η Τουρκία τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο εάν η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν λάβουν μέτρα για δίκαιη κατανομή στην Κύπρο.
Το νησί της Κύπρου έχει εγκλωβιστεί σε έναν μακρόχρονο αγώνα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες του ΟΗΕ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης.
Η Κύπρος έχει χωριστεί από το 1964.
Το 1974, ένα πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα οδήγησε στη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ιδρύθηκε το 1983 αλλά καμία χώρα στον κόσμο πλην της Τουρκίας δεν την έχει αναγνωρίσει.
Η νότια Κύπρος με την υποστήριξη της Ελλάδας, έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004.
Σε δημοψήφισμα επίσης το 2004 οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών που προέβλεπε μια επανενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ.
Η Τουρκία επιμένει ότι στην Κύπρο πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης