Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προειδοποίηση Johansson (ΕΕ) προς Ελλάδα: Παραβιάζετε ευρωπαϊκές αξίες, σταματήστε τις επαναπροωθήσεις μεταναστών

Προειδοποίηση Johansson (ΕΕ) προς Ελλάδα: Παραβιάζετε ευρωπαϊκές αξίες, σταματήστε τις επαναπροωθήσεις μεταναστών
Η Επίτροπος Johansson υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις παράνομες απελάσεις μεταναστών
Σχετικά Άρθρα
Προειδοποίηση προς την Ελλάδα για τη μεταναστευτική πολιτική της απηύθυνε μέσω του ειδησεογραφικού δικτύου BBC η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Ylva Johansson. 

Πιο συγκεκριμένα, η Johansson υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις παράνομες απελάσεις μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της χώρας.
Σύμφωνα με όσα «διαπίστωσε», τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά παραβιάζονται θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες.
Όπως τόνισε η Επίτροπος, πρέπει να προστατεύουμε και τα σύνορά μας και τις αξίες μας.
«Δεν μπορεί να είναι σε σύγκρουση αυτά τα δύο.
Γιατί είμαστε περήφανοι που είμαστε Ευρωπαίοι;
Η ΕΕ ένα μέρος όπου πολλοί άνθρωποι θέλουν να ζήσουν.
Αυτές είναι οι αξίες μας, η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας». 

Υπάρχει διεθνές δίκαιο

Η Natasha Dailiani, μέλος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η χώρα μας έχει διεθνείς υποχρεώσεις έναντι των αιτούντων άσυλο και ότι η Ελλάδα πρέπει να τις εκπληρώσει.
Η Dailiani η Ελλάδα παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, προσθέτοντας ότι το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου περιλαμβάνεται στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ που ασχολούνται με την κατάσταση των προσφύγων στο Αιγαίο, η Ελλάδα χρησιμοποιεί δακρυγόνα και κανόνια νερού.
Επίσης κατηγορείται για υπερβολική χρήση βίας, ενώ διαπιστώνεται ότι η ακτοφυλακή και η συνοριοφυλακή της ΕΕ (FRONTEX) συμμετέχουν επίσης στα βίαια επεισόδια κατά των μεταναστών.

Μηταράκης (υπ. Μετανάστευσης): Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι αβάσιμες

Σε απάντηση δημοσιευμάτων περί φημολογούμενων "επαναπροωθήσεων” ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:
“Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς είναι ευθύνη κάθε κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ.
Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπόρων.
Η απόπειρα τέτοιων διελεύσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όσοι πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια ενθαρρύνονται, διευκολύνονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές ομάδες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και μπορεί να παρέχει, όπου απαιτείται, διεθνή προστασία.
Δυστυχώς, αντί να εμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις, αντί να κάνει ό, τι έχει την εντολή να κάνει βάσει της κοινής συμφωνίας - δηλαδή να παρεμβαίνει για να εμποδίσει αυτά τα μικρά πλοία να φτάσουν στην Ελλάδα - συχνά είναι πολύ απασχολημένη με τη μαγνητοσκόπηση.
Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο Frontex & EASO, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μιας κρίσης που συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης.
Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.”


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης