Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Καταγγελία ότι το ελληνικό κράτος παρέδωσε στην Τουρκία ακτιβίστριες από το HDP – Δικαιούνταν πολιτικό άσυλο

Καταγγελία ότι το ελληνικό κράτος παρέδωσε στην Τουρκία ακτιβίστριες από το HDP – Δικαιούνταν πολιτικό άσυλο

Oι ελληνικές αρχές έβαλαν με τη βία τις Meral Şimşek και Dicle Muhamed  σε μία βάρκα στον ποταμό και τις οδήγησαν στην Τουρκία, σύμφωνα με την καταγγελία

Σχετικά Άρθρα

Την παράνομη παράδοση από τις ελληνικές Αρχές στους Τούρκους στρατιώτες δύο Κουρδισσών πολιτικών ακτιβιστριών καταγγέλλει η κουρδική πλευρά, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου.
Το συμβάν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Κούρδων, έλαβε χώρα στις 29 Ιουνίου 2021, οπότε οι Meral Şimşek και Dicle Muhamed, δύο Κούρδισσες ακτιβίστριες που είναι γνωστές για τις θέσεις τους εναντίον του σκληρού τουρκικού καθεστώτος, μπήκαν σε ελληνικό έδαφος περνώντας τα σύνορα στον Εβρο.
Οι Κούρδισσες, που πρόσκεινται πολιτικά στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), παραδόθηκαν στις Αρχές και αιτήθηκαν άσυλο, επισημαίνοντας πως διώκονται για τις απόψεις τους από το καθεστώς Erdogan.
Μάλιστα, υποστήριξαν πως βρίσκονται σε κίνδυνο και πως οι κατηγορίες εναντίον τους περί «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» στηn Τουρκία είναι ψευδείς.

Η παράδοση

Παρ’ όλα αυτά, κατά τα καταγγελλόμένα από τις δύο γυναίκες, οι ελληνικές Αρχές τις έβαλαν σε μια βάρκα στο ποτάμι, τις οδήγησαν στην Τουρκία και τις παρέδωσαν στους Τούρκους στρατιωτικούς.
Οι Κούρδισσες καταγγέλλουν πως τις παρέδωσαν «βορά στο στόμα των διωκτών και των καταπιεστών τους», απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αντιδράσει -ακόμη τουλάχιστον- δημοσίως στις σοβαρές καταγγελίες των δύο γυναικών.

Καταπάτηση δικαιωμάτων

Σε κάθε περίπτωση, οφείλονται απαντήσεις στους ισχυρισμούς τους περί καταπάτησης των συνθηκών και δικαιωμάτων ασύλου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τι έχουν να αντιμετωπίσουν στην Αγκυρα από το αυταρχικό καθεστώς του Tayyip Erdogan, που φιμώνει την ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου, στρεφόμενο κατά όλων όσοι διαφωνούν, αντιδρούν και αντιστέκονται στη λογοκρισία. Σημειωτέον πως, εν προκειμένω, οι δύο γυναίκες είναι αρκετά γνωστές για τις ακτιβιστικές τους ενέργειες κατά του καθεστώτος στην Τουρκία, ενώ κουρδικά ποιήματα της Şimşek δημοσιεύτηκαν σε ανθολογία ποίησης φέτος στη χώρα μας.
Αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία των Κουρδισσών ότι οι Αρχές στον Εβρο προχώρησαν σε «απρεπή» σωματικό έλεγχο και τους κατέσχεσαν τα χρήματα, τους υπολογιστές και τα κινητά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης