Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ για άνοιγμα Αμμοχώστου: Απαράδεκτη απόφαση - Καταδίκη από Γαλλία, Ισραήλ - Στην Κύπρο ο Δένδιας

ΗΠΑ για άνοιγμα Αμμοχώστου: Απαράδεκτη απόφαση - Καταδίκη από Γαλλία, Ισραήλ - Στην Κύπρο ο Δένδιας
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι προκλήσεις Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Διεθνή κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar για το άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου αλλά και για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου με τη λύση των δύο κρατών.
Το τελευταίο «χαστούκι» για τον Erdogan και τους σχεδιασμούς του στο Κυπριακό ήρθε από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος αφού έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση σχετικά με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, υποστήριξε ότι πρόκειται για απαράδεκτες και προκλητικές κινήσεις και ζήτησε από την Άγκυρα και τους Τουρκοκύπριους να την ανακαλέσουν.
Παράλληλα ο Blinken έκοψε κάθε συζήτηση και για τη λύση των δύο κρατών, υποστηρίζοντας πως η μόνη λύση είναι αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θέση που ταυτίζεται απόλυτα με τις επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου.
Η αντίδραση των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στις αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία ενώ το θέμα της Κύπρου, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους για να απαντήσουν στις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο.

Χαστούκι Blinken σε Erdogan

Για απαράδεκτη απόφαση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken αναφερόμενος στις προκλητικές ανακοινώσεις που έκαναν χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar για το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις του ο Blinken εξέφρασε την έντονη καταδίκη των ΗΠΑ αλλά και την πρόθεση τους να αντιδράσουν στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Όπως είπε, οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Απαράδεκτη απόφαση

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού).
Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020» είπε ο Blinken, τονίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Σύμφωνα με τον Blinken, οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια.
«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε ο Blinken.

Γαλλία: Μονομερής κίνηση το άνοιγμα της Αμμοχώστου – Προκαλεί ο Erdogan

Για μονομερή ενέργεια που συνιστά πρόκληση κάνει λόγο η Γαλλία αναφερόμενη στην απόφαση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν μέρος της Αμμοχώστου κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
«Η Γαλλία εκφράζει την έντονη λύπη της για αυτήν τη μονομερή κι όχι συντονισμένη κίνηση, η οποία συνιστά πρόκληση και υπονομεύει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι αναγκαία για την επείγουσα επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Jean Yves Le Drian είχε επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του Ν. Χριστοδουλίδη «κατόπιν αιτήματος αυτού και του εξέφρασε την υποστήριξή του μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Erdogan στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο».
Η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών, ανακοινώνοντας ότι θα «εγείρει το ζήτημα αυτό σήμερα».
«Το Παρίσι παραμένει προσηλωμένο στο πλαίσιο που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, το οποίο παρέχει στις δύο κοινότητες πλήρεις εγγυήσεις για την πολιτική τους ισότητα» τονίζει το ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΕΕ, Μεγάλη Βρετανία

Σφοδρές αντιδράσεις ωστόσο υπήρξαν τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία.
Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell, με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Tayyip Erdogan και τον Ersin Tatar.
«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992).
Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια.
Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» είπε ο Borrell.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Τayyip Erdogan για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού.
Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε με ανάρτηση στο twitter ο Raab.

Δένδιας: Ξεκάθαρα κατά της απαράδεκτης τουρκικής επιθετικότητας το Ισραήλ

Ξεκάθαρα κατά της απαράδεκτης τουρκικής επιθετικότητας στέκεται το Ισραήλ υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 21/7 με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yair Lapid.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Δένδιας είπε πως ευχαρίστησε τον Yair Lapid για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και «τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, είχαν μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, κατά την οποία «επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ».
«Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις.
Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού.
Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Στην Κύπρο

Κατόπιν της επίσκεψης στο Ισραήλ, ο κ.Δένδιας μετέβη στην Κύπρο από όπου και απάντησε στα όσα προκλητικά ανακοίνωσαν χθες για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και για τη λύση των δύο κρατών ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayyip Erdogan και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar.
«Οι εξαγγελίες της Τουρκίας επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, να ενταφιάσουν την προοπτική επανένωσης, καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες ενέργειες που καταπατούν με τον πιο σοβαρό τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε, ενώ επεσήμανε «εμείς θα συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η παρανομία δεν αποτελεί δίκαιο, η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα», ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι «η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών».

Χριστοδουλίδης: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι προκλήσεις της Τουρκίας

Την πρόταση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο απέκλεισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε, «πως οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ως στόχο να προωθήσουν μιας άλλης μορφής λύση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Και πρόσθεσε «από χθες είχαμε ένα σημαντικό αριθμό επαφών σε διάφορα επίπεδα, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν».
Όπως είπε, «οι εξαγγελίες του Erdogan για την Αμμόχωστο, θα απασχολήσουν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως μαζί με τον κ. Δένδια αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των νέων τετελεσμένων της Τουρκίας.

Καταδίκη

Το υπουργείο Εξωτερικών, με χθεσινή ανακοίνωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κύπρο

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», διαμηνύει το ΥΠΕΞ.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Συναντήσεις με Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη

Ο κ.Δένδιας αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ακολούθως, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.
Γύρω στις 14:00, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις.

Επιστολή στο Γάλλο ΥΠΕΞ

Επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία των τουρκικών Αρχών αποτελεί ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), που επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επισημαίνει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.
Υπενθυμίζει ότι -τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία- η Τουρκία κινείται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εμπεδώσει την παράνομη κατοχή του εδάφους. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική οπισθοδρόμηση, απέναντι στην οποία απαιτείται μία στιβαρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας.
Ακόμη, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι αυτή η κίνηση δημιουργεί έντονη απογοήτευση στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και αποθαρρύνει και τους πολλούς Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στις τουρκικές ενέργειες.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτή η παράνομη ενέργεια υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον γγ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κ. Δένδιας καταλήγει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μία ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει άμεσα αυτήν την ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης