Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gatestone Institute - Τουρκία και Δύση: Το αμφιλεγόμενο παρελθόν και το επικείμενο «διαζύγιο», τι θα ακολουθήσει;

Gatestone Institute - Τουρκία και Δύση: Το αμφιλεγόμενο παρελθόν και το επικείμενο «διαζύγιο», τι θα ακολουθήσει;

Η απόσταση της Τουρκίας από το δυτικό κοινωνικο -πολιτικό πρότυπο διευρύνεται

Σχετικά Άρθρα

Θεωρητικά, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ ενώ την ίδια ώρα, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για να αποκτήσει την ιδιότητα του πλήρους μέλους της ΕΕ
Και τα δύο όμως αυτά γεγονότα αποτελούν απλώς ένα νέφος καπνού όσον αφορά τις  πραγματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Δυτικό κόσμο, καθώς η χώρα φαίνεται να απομακρύνεται με ταχύ βηματισμό από το δυτικό παράδειγμα σε πολτικό και κοινωνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ανάλυση του Gatestone Institute, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 0 Αυγούσστυο 2021/
Στην ανάλυση επισημαίνεται μια ευρεία γκάμα στοιχείων που επιβεβαιώνουν την επιδείνωνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση.
Ως πρώτο παράδειγμα επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2010, τουρκικά και κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Το 2011, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου με εμβέλεια 2.500 χιλιομέτρων.
την ίδια ώρα το 2012, η Τουρκία προσχώρησε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ως εταίρος.
Αλλοί εταίροι ήταν η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα ενώ παρατηρητές είναι το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και η Μογγολία.
Από τότε, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan έχει δηλώσει πολλάκις ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ εάν της προσφερθεί. πλήρη ένταξη στην Εναιά Αγορά

Επαφές με Κίνα και S-400

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επέλεξε μια κινεζική εταιρεία για την κατασκευή του πρώτου της αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς.
Έπειτα, αγόρασε το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή συμμετοχής Τουρκίας από την πολυεθνική κοινοπραξία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35.
Η διαμάχη για τους S-400 προκάλεσε επίσης κυρώσεις των ΗΠΑ CAATSA (κατά προσώπων και εταιρικών οντοτήτων) κατά της Τουρκίας.

Οι στροφή της κοινής γνώμης: Αντιαμερικανισμός

Η κοινωνικοπολιτική απόσταση της Τουρκίας από τη Δύση αυξάνεται σταθερά.
Νέα έρευνα, από τους Τούρκους δημοσκόπους της εταιρείας Areda Survey, έδειξε τα εξής σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τη συλλογική στάση στην τουρκική κοινωνία έναντι της Δύσης:
Το 54,6% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους, ενώ το 51% πιστεύει ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι το Ισραήλ.
Το 31,1% πιστεύει ότι είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. και το 30,7% πιστεύει ότι είναι η Σαουδική Αραβία.
Το 35,5% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ αναξιόπιστες.
Το 32,8% πιστεύει ότι είναι αποικιοκρατικό κράτος.
Το 72,2% αντιτίθεται σε κάθε είδους συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Στη ερώτηση με ποια από τις δύο χώρες η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της, το 78,9% απάντησε ότι η Ρωσία έναντι 21,1% που υπερασπίστηκε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ
Το 58,2% των Τούρκων πιστεύει ότι η Ρωσία είναι ο στρατηγικός τους σύμμαχος.
Το 69,3% πιστεύει ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 ήταν η σωστή απόφαση.

Η στάση των Ευρωπαίων

Η αυτο-αποξένωση της Τουρκίας από τη Δύση και τους δυτικούς θεσμούς δεν είναι χωρίς αντίκρισμα για την άλλη πλευρά.
Νέα έρευνα στην Ευρώπη δείχνει πώς οι Ευρωπαίοι, άλλοτε ενθουσιώσεις με την προοπτική τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, τώρα αισθάνονται ότι η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική τους κουλτούρα.
Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.
Η έρευνα διαπίστωσε τα εξής:
«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που περισσότεροι Ευρωπαίοι βλέπουν ως αντίπαλο παρά ως απαραίτητο εταίρο.
Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ - σε αντίθεση με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία, τις οποίες οι Ευρωπαίοι θεωρούν λιγότερο απειλητικές - αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό.
Μόνο το 25% των Ευρωπαίων βλέπει την Τουρκία ως απαραίτητο εταίρο και μόλιςτο 4% τη θεωρεί σύμμαχο με κοινές αξίες και συμφέροντα.
Στη Γερμανία, το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ευθέως την Τουρκία αντίπαλο.

Εταιρική σχέση και όχι αντιπαράθεση

"Η έρευνά μας δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι γενικά θέλουν μια εταιρική σχέση παρά μια σχέση αντιπαλότητας στην εξωτερική πολιτική.
Η ιδέα των «στρατηγικών εταιρικών σχέσεων» είναι βαθιά ενσωματωμένη στο DNA των Ευρωπαίων.
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πτυχές των σχέσεών τους με τη Ρωσία, την Κίνα και η Τουρκία που κάνει αυτές τις χώρες αντιπάλους ή ακόμα και δυνητιούς εχθρούς, επισημαίνεται.

Οι Αμερικανοί

Η Τουρκία δεν γίνεται αντιληπτή με καλύτερο τρόπο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η χρήση της λέξης «γενοκτονία» από τον Πρόεδρο Joe Biden στις 24 Απριλίου ίσως δεν άλλαξε το παιχνίδι στις βαθιά προβληματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά ενισχύει την πολιτική απομόνωση της Τουρκίας, αποδυναμώνει τα επιχειρήματά της σχετικά με το αν μια γενοκτονία έγινε ή δεν συνέβη από το 1915- 24, και αποσταθεροποιεί περαιτέρω ό, τι έχει απομείνει από τη soft power της Άγκυρας στη διαμόρφωση γωπολιτικών συμμαχιών.
«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος Biden την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων.
Με αυτή τη δήλωση, ο Biden έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σήμα κινδύνου

Πιο πρόσφατα, ο πρέσβης John Bolton,, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Donald Trump, δήλωσε ότι προσχώρησε στο Turkish Democracy Project έναν «νεοσύστατο θεσμό» προκειμένου να φωτίσει τη σκοτεινότερη κατάσταση όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στην Τουρκία.
«Ηρθε η ώρα να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Τουρκία», έγραψε ο Bolton στην ανακοίνωσή του στο Twitter.
Συνέχισε περιγράφοντας την Άγκυρα ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ που έχει εντούτοις πλησιάσει άβολα κοντά στη Ρωσία.

Τα παιδιά – στρατιώτες

Την 1η Ιουλίου, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν την Τουρκία σε μια λίστα χωρών που εμπλέκονται στη χρήση παιδιών στρατιωτών τον τελευταίο χρόνο, τοποθετώντας έτσι για πρώτη φορά έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια τέτοια λίστα.
Πρόκειται για μια κίνηση που πιθανότατα θα περιπλέξει τους ήδη τρωθέντες δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Το αίσθημα απομάκρυνσης μεταξύ Τουρκίας και Δύσης είναι αμοιβαίο και διευρύνεται συνεχώς.
Είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα του εξισλαμισμού της τουρκικής κοινωνίας από πάνω προς τα κάτω (το καθεστώς Erdogan) τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σημειώνεται στην ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης