Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Erdogan στις 19:30 - Φόβοι για νέα προσφυγική κρίση λόγω Αφγανιστάν - Θωρακίζεται ο Έβρος

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Erdogan στις 19:30 - Φόβοι για νέα προσφυγική κρίση λόγω Αφγανιστάν - Θωρακίζεται ο Έβρος

Νωπές παραμένουν οι μνήμες από τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 - Οι Χρυσοχοΐδης και Παναγιωτόπουλος επιθεωρούν τις εργασίες στον φράκτη

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, θα έχει σήμερα (20/8/2021) το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ραντεβού είναι για τις 19:30 και στο τραπέζι βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Τα τελευταία 24ωρα, έχει σημάνει συναγερμός στην ελληνική κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Taliban. Ο φόβος για μια νέα προσφυγική κρίση στα πρότυπα του 2015 -ενώ οι μνήμες από τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 είναι ακόμα νωπές- είναι διάχυτος.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπα... Η πανδημία του κορωνοϊού καλπάζει καθώς δεν κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολίου, ενώ την ίδια στιγμή οι καταστροφικές πυρκαγιές κατέρριψαν -για τα καλά- το αφήγημα του επιτελικού κράτους. Όσον αφορά την οικονομία υπάρχει έντονη ανησυχία για τις συνέπειες του lockdown που αναμένεται να φανούν από το Φθινόπωρο.
Κατά συνέπεια μια νέα προσφυγική κρίση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένα μη διαχειρίσιμο πλήγμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συναγερμός στην Αθήνα

Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα τροφοδοτήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 500.000 πρόσφυγες.
Στην Αθήνα μάλιστα επικρατεί συναγερμός και αρμόδιοι φορείς δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν μια νέα προσφυγική κρίση. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ (υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη) που άναψε το πράσινο φως για τη σειρά νέων, συμπληρωματικών έργων.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει… ξέφραγο αμπέλι. Την ίδια ώρα, ο Στρατός Ξηράς εργάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα για τη «στεγανοποίηση» της συνοριακής γραμμής.

Erdogan: Δεν θα γίνουμε αποθήκη μεταναστών

Από την πλευρά του, πάντως, ο Erdogan έχει ήδη ανεβάσει τους τόνους αποδεικνύοντας τις διαθέσεις τους όσον αφορά το προσφυγικό κύμα που αναμένεται από το Αφγανιστάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν ευθύνη για τους μετανάστες που φεύγουν από το Αφγανιστάν, ενώ έσπευσε να δηλώσει πως η χώρα του ουδεμία πρόθεση έχει να μετατραπεί σε «αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης».

Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης, Παναγιωτόπουλος

Στον Έβρο μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι επιθεώρησαν τις εργασίες στον φράκτη.
Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού), ενώ συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ολοκλήρωση του νέου φράκτη προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα με τις εργασίες στον νέο φράκτη, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν τμήματα του προσωρινού φράκτη (που είχε τοποθετεί εκτάκτως μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020) και άλλα εμπόδια, σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες (και λιγότερο επίφοβες), ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.
«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δε θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το σχέδιο για τη θωράκιση του Έβρου

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται σε ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.
Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ.

Τα επεισόδια στον Έβρο

Τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 άρχισαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020 όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η διακίνηση έγινε μέσω λευκών λεωφορείων και ταξί.
Η προσπάθεια διάρρηξης του φράγματος με τούρκικο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο ευρωπαϊκής προέλευσης δεν επέφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις με την βοήθεια των πολιτών κατάφεραν με πυροσβεστήρες, φωταγωγία, μεγάφωνα καθώς και με την επισκευή του φράχτη να εμποδίσουν την άτακτη εισβολή. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης τελικά έκλεισε τα σύνορα λόγω… κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης