Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προς κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο - Οικονόμου: Ετοιμαζόμαστε για τα πάντα

Προς κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο - Οικονόμου: Ετοιμαζόμαστε για τα πάντα
Οικονόμου: Η νευρικότητα της Τουρκίας πάντα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο
Σχετικά Άρθρα

Για θερμό φθινόπωρο στις σχέσεις με την Τουρκία και για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ετοιμάζεται η Αθήνα, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως είναι έτοιμη για τα πάντα.
Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για μια «νευρική Τουρκία», τονίζοντας ότι «ετοιμαζόμαστε για τα πάντα».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan εκτιμάται πως μετά το αποτυχημένο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου δεν κατάφερε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Biden αλλά άκουσε και τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Antony Blinken να τον καλεί να απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη, θα καταστεί ακόμα πιο απρόβλεπτος και πιο προκλητικός.
Το πιθανότερο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων σε Αιγαίο, ανοικτά της Κρήτης και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, γεγονός που διατηρεί σε πλήρη εγρήγορση τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οικονόμου: Η νευρικότητα της Τουρκίας πάντα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο

Αυτή άλλωστε είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «η νευρικότητα της Τουρκίας πάντα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο».
«Δε βλέπουμε από τον Erdogan κάτι που να μας αιφνιδιάζει.
Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου.
Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα δύο τελευταία χρόνια είναι να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει να εγκλωβίζεται σε αιφνιδιαστικά και επώδυνα διλήμματα.
Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σύνορα στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ετοιμαζόμαστε για τα πάντα.
Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας, η οποία πάντα έχει μια αντανάκλαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είπε ο κ.Οικονόμου.

Τι θα γίνει με τις διερευνητικές

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι είναι προγραμματισμένο και ότι το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς.
«Ό,τι και να κάνει ο Erdogan, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιδράσει σε όλα τα μέτωπα.
Στη διπλωματία, σε οτιδήποτε πρέπει να γίνει για να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με πλήρη αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο κ.Οικονόμου.

Δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020

Ωστόσο, επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι είμαστε σε φάση επανάληψης του καλοκαιριού του 2020.
«Αυτό που έχει δείξει η ιστορία με την Τουρκία είναι ότι ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ.Οικονόμου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο των συμμαχιών της Ελλάδας.
«Είμαστε στο καλύτερο σημείο από ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η καινούρια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία έχει μια σειρά από συνέργειες και εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ.
Υπάρχει πολύ καλή σχέση και με τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε, η σχέση μας με την Αίγυπτο βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για τις τουρκικές προκλήσεις

Οι εξελίξεις αυτές διατηρούν σε πλήρη επιφυλακή το υπουργείο Εξωτερικών.
Ύστερα από την παρουσίαση με χάρτες στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, όπου και επιχείρησε να αποτυπώσει τις προκλήσεις των τουρκικών πλοίων στα 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης, ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας είχε συνάντηση με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο και την Κύπρο, όπου κύριο θέμα ήταν η τουρκική προκλητικότητα.
Μάλιστα κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Sameh Shoukry, ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πλέον πρόσφατη, κατά την οποία σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινήθηκαν ιδιαίτερα απειλητικά εναντίον σκαφών του ελληνικού λιμενικού.
Από την πλευρά του ο Shoukry αναφέρθηκε στον δεύτερο γύρο των επαφών μεταξύ του αιγυπτιακού και του τουρκικού ΥΠΕΞ και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως τόνισε, μάλιστα, ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι χάρτες και τα μηνύματα του Δένδια

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Ελλάδα στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας με την παρουσία πολεμικών πλοίων στα 10 ναυτικά μίλια από την Κρήτη, κίνηση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας.
Η Άγκυρα, η οποία επικαλείται το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες, απορρίπτοντας παράλληλα το ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο, υποστηρίζει πως οι έρευνες που γίνονται από το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης αφορά περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.
Μάλιστα προειδοποιεί πως θα υπάρξει απάντηση αν το ερευνητικό πλοίο πλησιάσει στην περιοχή που η Τουρκία τη θεωρεί δική της.
Απέναντι σε αυτούς τους παραλογισμούς της Άγκυρας, ο κ.Δένδιας αφενός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg αλλά και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland αφετέρου επέδωσε διαβήματα στην Άγκυρα τόσο για τις παρενοχλήσεις στο Nautical Geo όσο και για την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης