Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο ΒΝ: Θα γίνεται αξιολόγηση της παραβίασης πριν ενεργοποιηθεί η ρήτρα συνδρομής από τη Γαλλία

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο ΒΝ: Θα γίνεται αξιολόγηση της παραβίασης πριν ενεργοποιηθεί η ρήτρα συνδρομής από τη Γαλλία

Ο βαθμός παραβίασης θα αξιολογείται από το ελληνικό Πεντάγωνο

Σχετικά Άρθρα

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη προχθές σχετικά με το σκέλος της αμυντικής συνδρομής των δύο χωρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι η συμφωνία είναι μία συμφωνία στρατιωτικής αναβάθμισης για τη χώρα μας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το κυρίαρχο ζήτημα, όπως εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση, είναι ότι η αμυντική συνδρομή από την μία χώρα στην άλλη -ενώ προκειμένω από την Γαλλία στην Ελλάδα- και πως θα ενεργοποιείται αυτή η ρήτρα. Το στρατιωτικό σκέλος των ίδιων των φρεγατών και των δυνατοτήτων τους έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς υπάρχει μία πρώτη διακομματική συναίνεση για τη χρησιμότητα των φρεγατών Belharra.

Τι είπε κυβερνητικός αξιωματούχος για την ενεργοποίηση της ρήτρας

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε στο ΒΝ
ότι θα γίνεται αξιολόγηση της παραβίασης κάθε φορά. Για παράδειγμα αν έχουμε μία συνολική παραβίαση κανόνων και θαλασσίων ορίων (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, 6 ν. μίλια) που είχαμε πέρυσι από την Τουρκία και για αρκετό διάστημα, τότε είναι λόγος να ενεργοποιηθεί η ρήτρα της αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας προς τη χώρα.
Αν όμως, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, έχουμε μία παραβίαση από ένα τουρκικό πλοίο για ένα ναυτικό μίλι και για μικρό χρονικό διάστημα αυτό δεν συνιστά μία γενικευμένη παραβίαση και τότε δεν θα χρειάζεται η ενεργοποίηση η ρήτρα συνδρομής.

Θα γίνεται αξιολόγηση της παραβίασης

Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογείται ο βαθμός παραβίασης από το ελληνικό Πεντάγωνο και θα ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα εμπλοκής ή ενεργοποίησης της ρήτρας που περιέχεται στο άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Όπως είναι κατανοητό, η συζήτηση που άνοιξε με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα αν η ελληνογαλλική συμφωνία περιλαμβάνει την ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες – που δεν θεωρούνται επικράτεια-, θα συνεχιστεί στην Βουλή στις 7/10 με τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάνε εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συμφωνίας.

Σωτήρης Πίκουλας

sotirispikoulas@gmail.com


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης