Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Πρέπει να διατηρήσουμε δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία - Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέσης της Ελλάδας

Δένδιας: Πρέπει να διατηρήσουμε δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία - Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέσης της Ελλάδας
Ο υπουργός Υξωτερικών εξηγεί πως η συμφωνία με τους Αμερικανούς ενισχύει την γεωπολιτική θέση της χώρας μας, επιβεβαιώνει την χρονική ανανέωση της για 5 χρόνια και κατόπιν, την επ' αόριστον ισχύ της και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η επιστολή Blinken που θα την συνοδεύει θα περιέχει τρία πολύ σημαντικά στοιχεία
Σχετικά Άρθρα
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους και η νέα αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας επισφραγίζει αυτό το γεγονός, υπογραμμίζει στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Το Βήμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας εξαίρει το γεγονός ότι την ώρα που οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν την παρουσία τους διεθνώς, παραμένουν στην Ελλάδα.
Επιβεβαιώνει έστω και προσεκτικά, την χρονική ανανέωση της συμφωνίας για πέντε χρόνια και κατόπιν την επ' αόριστον ισχύ της ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του κ. Anthony Blinken που θα τη συνοδεύει θα περιέχει τρία πολύ σημαντικά στοιχεία για τη χώρα μας.

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση του 2019 στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA;

Μεταβαίνω στην Ουάσινγκτον για να συναντηθώ με τον Αμερικανό ομόλογό μου  Anthony Blinken για την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται υπογραφή του δεύτερου τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA.
Την τελευταία διετία υπήρξαν τρεις σημαντικές αλλαγές που έκαναν επιτακτική την αναθεώρηση της συμφωνίας που υπέγραψα πριν από δύο χρόνια.

Πρώτον
Η στρατιωτική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.
Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.
Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής της σχέσης που με τη σειρά της συμπληρώνεται από τις σχέσεις που έχουμε ανάπτυξη με τους βόρειους γείτονες μας, τις χώρες της μέσης Ανατολής, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία. Και έπονται άλλες.

Δεύτερον
Το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή έχει αλλάξει άρδην.
Δυστυχώς η Τουρκία προκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Ας μη λησμονούμε επίσης τα γεγονότα στον Έβρο και το Oruc Reis.
Και βεβαίως διατηρείται η απειλή πολέμου με την Τουρκία να έχει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου.

Τρίτον
Tο αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα μετατρέπεται και μεταφέρεται.
Οι ΗΠΑ επενδύουν πλέον στην προσωρινή παρουσία στο έδαφος άλλων κρατών, όχι σε μόνιμες βάσεις όπως γινόταν τις πέντε περασμένες δεκαετίες.
Παράλληλα αποστασιοποιούνται από την Ευρώπη.
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους είναι ο Ινδό-Ειρηνικός,  όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Αυστραλία και τη μεγάλη Βρετανία φανερώνει.
Ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να διατηρηθεί η αμερικανική παρουσίαση του έδαφος τους.
Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στην τάση αυτή κάτι που υποδηλώνει, αν μη τι άλλο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την στρατηγική θέση της χώρας μας καθώς και το σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια.

Έχουμε ακούσει ότι οι ΗΠΑ είχαν προτείνει αρχικά έναν κατάλογο 20 τοποθεσιών ωστόσο υπαναχώρησαν και ούτε η Σκύρος για την οποία υπήρχαν ελπίδες συμπεριλαμβάνεται στις τοποθεσίες - Που καταλήγουμε τελικά;

Θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω την αμερικανική θέση.
Όντως η διαπραγμάτευση των δύσκολη.
Στο τέλος επετεύχθη ένα αποτέλεσμα που είναι αμοιβαίως επωφελές για τις δύο πλευρές.
Υπήρξαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες που όπως δείχνουν τα πράγματα δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση.
Η ίδια σύμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον.
Αυτό που συγκρατούμε στο τέλος είναι το αποτέλεσμα όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή την επιλογή τεσσάρων νέων στρατιωτικών τοποθεσιών:

1η. Η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στον Έβρο είναι περιττό να επεκταθώ αναφορικά με την σημασία της.
Η Αλεξανδρούπολη με τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα της ΗΠΑ, καθώς και την ΕΕ.
Επίσης η επιλογή της τοποθεσίας έχει να κάνει με την δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία παρακάμπτοντας τα Στενά
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία.
Να υπενθυμίσω ότι μία απ’ τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις έλαβε χώρα στην περιοχή αυτή.

2η. Η άλλη τοποθεσία στη νησιωτική Ελλάδα
θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού καθώς και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο9.
Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο.
Θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις.
Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες.
Και αυτό μας φέρνει στη...

...Διάρκεια της συμφωνίας.

Η αμερικανική πλευρά ζητήσει εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν κονδύλια από το Κογκρέσο για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.
Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός η προοπτική αυτή μας βρίσκει καταρχάς θετικούς.
Να θυμίσω παρεπιπτόντως ότι η αρχική συμφωνία του '90 είχε οκτώ έτη διάρκεια και από τότε ανανεωνόταν επισήμως από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Διερευνητικές επαφές: «Παρά τις περιστάσεις υπάρχει ανάγκη δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα»

Όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, έχει ένα τεράστιο αποβατικό στόλο απέναντι μας και ζητεί την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, κάνει επίκληση ενός παράνομου κι άκυρού μνημονίου για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, προωθεί το επεκτακτική επεκτατικό ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας και αγνοεί πλήρως θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα.
Βεβαίως ακόμα και υπό αυτές τις περιστάσεις υπάρχει ανάγκη ενός δίαυλο επικοινωνίας.
Αν μη τι άλλο για να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης