Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

DW: Εγκλωβισμένος Erdogan - Εκνευρισμός για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

DW: Εγκλωβισμένος Erdogan - Εκνευρισμός για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Όσο και αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει βάση στην Σκύρο, κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα, η κυβέρνηση Erdogan είναι ανήσυχη και δεν το κρύβει.

Σχετικά Άρθρα
Ενα ακόμη κερασάκι στις κινήσεις της Αθήνας που εκνευρίζουν την Άγκυρα αποτελεί η αμυντική συμφωνία που θα υπογράψει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του Blinken.

Όσο και αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει βάση στην Σκύρο, κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα, η κυβέρνηση Erdogan είναι ανήσυχη και δεν το κρύβει.
Η συμφωνία με την Γαλλία και η αγορά των Rafale σε συνδυασμό με τις γαλλικές φρεγάτες που κλειδώνουν τους αιθέρες του Αιγαίου, σπρώχνουν την Άγκυρα σε αναζήτηση.
Ιδιαίτερα τώρα που το ακήρυχτο εμπάργκο των ΗΠΑ με αφορμή τους S400, περιορίζει τις επιλογές της Τουρκίας.
Η Άγκυρα ζήτησε τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα λεφτά που έχει πληρώσει για τα F35, να αγοράσει 40 νέα F16 και να αναβαθμίσει 80 από αυτά που διαθέτει τώρα, σε Μπλόκ 70.
Η απάντηση της Ουάσιγκτον θα καθορίσει και την περεταίρω πορεία των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι Κούρδοι της Συρίας παραμένουν το αγκάθι στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις

Φυσικά το κεντρικό θέμα που έφερε τις σχέσεις στο σημείο που βρίσκονται τώρα δεν είναι απλά οι S400 αλλά η διάσταση απόψεων για τους κούρδους της Συρίας.
Το θέμα πλέον εξελίσσεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση μετά την επιστολή Biden στο Κογκρέσο όπου ζήτησε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Συρία για ένα ακόμη έτος. Σε αυτήν επιστολή χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις ενέργειες του τουρκικού στρατού, εντός της Συρίας.
Κίνηση που εξόργισε την Άγκυρα και ο υπουργός εξωτερικών Cavusoglu επιτέθηκε ευθέως κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας ότι στηρίζουν παντοιοτρόπως το ΥPG αν και γνωρίζουν ότι είναι ένα και το αυτό με το ΡΚΚ.
Ταυτόχρονα ο Erdogan είναι εγκλωβισμένος και στο εσωτερικό.
Οι εξελίξεις στην οικονομία δυσχεραίνουν τις συνθήκες στις οποίες θα βαδίσει προς τις εκλογές του 2023.
Μάλιστα την ώρα που η εθνικιστική ρητορική την οποία στηρίζει και προωθεί ο άτυπος εταίρος του Bacjteli, τον βάζει σε δύσβατα μονοπάτια για τις διεθνείς σχέσεις με αντίκτυπο και στην ισοτιμία της λίρας.
Το δολάριο πλέον κοστίζει 9 λίρες.

Η σκληρή αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση που πάνω από μια δεκαετία επιχειρούσε να σπρώξει τον Erdogan στο δρόμο της διεκδίκησης των νησιών που κατέλαβε η Ελλάδα, τώρα τον πιέζει γιατί το Oruc Reis δεν κάνει σήμερα έρευνες στις περιοχές του τουρκο-λιβυκού συμφώνου αλλά σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, βόρεια της Κύπρου.
Με ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας απαντά στις αιτιάσεις, δημοσιεύοντας χάρτες και την διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ελπίδα τώρα αποτελεί μια πιθανή, όπως λέει η Άγκυρα, δια στόματος I. Kalin συνάντηση Erdogan -Βιδεν στο περιθώριο της διάσκεψης των G20.
Αν δεν βρεθεί κάποιο παράθυρο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μια περεταίρω στροφή προς την Ρωσία θα σημαίνει νέες περιπέτειες, και στις ενδο-νατοϊκές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης