Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: Θα επέμβουμε στο πεδίο, παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: Θα επέμβουμε στο πεδίο, παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο» δήλωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα

Με στρατιωτική επέμβαση απειλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ την Κύπρο εφόσον προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις.
Την ίδια στιγμή, κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για προκλητικές ενέργειες και για «βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο.
Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Toυρκικά... γυμνάσια  

Στο μεταξύ, με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην «Γαλάζια Πατρίδα» απαντά η Τουρκία στις συμμαχίες που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα πρόκειται για την άσκηση ναρκοπολέμου «Nursret 2021» στο Βόρειο Αιγαίο και της μεγαλύτερης έκτασης -προετοιμασίας θαλάσσιου πολέμου- «Ανατολική Μεσόγειος 2021» από την 1/11/2021.
Στην άσκηση, ανοιχτά των Δαρδανελίων λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Κατάρ, Λιβύη, Μπαγκλαντές, αλλά και χώρες του ΝΑΤΟ όπως Ρουμανία, Ουκρανία Βέλγιο.
Ενώ στην άσκηση «Αν. Μεσόγειος 2021», θα πάρουν μέρος ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν.  

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας  

Σε στοχευμένη παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την Τουρκία θα προχωρήσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη θα αναδεικνύει την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα τόσο στη μη τήρηση τις ευρωτουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, καθώς η Άγκυρα δεν δέχεται τις επαναπροωθήσεις, δεν κάνει ό,τι απαιτείται στα παράλια της για να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακινητών, κυρίως όμως θα αναδείξει την παραβατικότητα και την προκλητικότητά της στις νόμιμα ανακηρυγμένες ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαία και η αναφορά του πρωθυπουργού το μεσημέρι ότι η Μεσόγειος είναι απαραίτητη και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η ελληνική πλευρά θα αναδείξει αυτά τα ζητήματα, αλλά και την αδιαφορία της Τουρκίας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό ειδικά με την έμμονη της τελευταία για την ύπαρξη δυο κρατών στη Μεγαλόνησο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης