Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διαμαρτυρία Erdogan για τη βάση στην Αλεξανδρούπολη: Σοβαρή αναστάτωση για Άγκυρα - Θετικός ο Biden για τα F16

tags :
Διαμαρτυρία Erdogan για τη βάση στην Αλεξανδρούπολη: Σοβαρή αναστάτωση για Άγκυρα - Θετικός ο Biden για τα F16

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη ματαίωση του ταξιδιού στη Γλασκώβη

Σχετικά Άρθρα

Την έντονη δυσαρέσκεια του για την αμερικανική βάση στη Αλεξανδρούπολη εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στον Αμερικανό αλλά και τον Γάλλο ομόλογο του, Joe Biden και Emmanuel Macron, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, κατά τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα.
Ο Erdogan αναφέρθηκε και στη συνομιλία του με τον Macron. Σχετικά με τα Rafale, ο Macron μου είπε: “Έχουν λεφτά”. Του είπα: “Κοίτα, σε απατούν. Δεν έχουν λεφτά. Εγώ γνωρίζω ότι η Ελλάδα χρωστάει στη Δύση 400 δισεκατομμύρια…”. Το μόνο μέλημά μας με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δυνατοί».
Πιο αναλυτικά, η συνάντηση Erdogan - Biden διήρκησε περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, αντί για 20 λεπτά που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη στάση που τήρησε ο Biden, ο Erdogan επιχείρησε να πείσει ότι το κλίμα ήταν θερμό.
«Διαπραγματευτήκαμε (με τον πρόεδρο Joe Biden) την προμήθεια F16. Δεν είδα κάποια αρνητική προσέγγιση από αυτούς.
Ελπίζουμε να κλείσει αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις μας» δήλωσε ο Erdogan σε συνομιλία με δημοσιογράφους στον αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη.
«Εκτός από τη συνεργασία μας στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, θα ενισχύσουμε και τις οικονομικές μας σχέσεις» συμπλήρωσε.

Η ματαίωση του ταξιδιού στη Γκλασκώβη

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan αναφέρθηκε και στη ματαίωση του ταξιδιού στη Γλασκώβη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.
«Δεν πήγαμε στη Γλασκώβη διότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα μας. Αυτό δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια μας, αλλά και τη φήμη της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η θέση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Joe Biden κατέστησε σαφές στον Erdogan ότι το τουρκικό αίτημα για τα F-16 θα πρέπει να περάσει από μία συγκεκριμένη διαδικασία ενώ του έθεσε και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στόχος ο συμψηφισμός

Η Άγκυρα έχει βάλει στο τραπέζι τον συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα F-35 με την αγορά νέων F-16. «Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί», δήλωσε πρόσφατα ο Erdogan.
Ειδικότερα, ο Erdogan ευελπιστεί ότι αντί των F-35, οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού αυτών που έχει ήδη στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της. Ωστόσο, Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιδρούν… Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας μετέβη στην Άγκυρα χθες για να «διευθετηθεί η διαφορά» των δύο κρατών σχετικά με τα F-35.
Υπογραμμίζοντας πως ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού stealth τεχνολογίας αιχμής «οριστικοποιήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου», ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» και ότι οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά στην Ουάσινγκτον τους επόμενους μήνες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης