Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Σε Ελλάδα και Κύπρο απαντάμε χωρίς δισταγμό στο πεδίο - Η πλευρά Biden πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας

Cavusoglu: Σε Ελλάδα και Κύπρο απαντάμε χωρίς δισταγμό στο πεδίο - Η πλευρά Biden πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνάντηση Erdogan-Biden στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα
Σχετικά Άρθρα
Στην προκλητική ρητορική εις βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου επιμένει η Τουρκία.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, υποστήριξε ότι τα συμφέροντα της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά απαντά... στο πεδίο.
«Τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο προασπίζονται στη βάση του διεθνούς δικαίου» υποστήριξε ενώ συμπλήρωσε «απαντήσαμε και απαντάμε χωρίς δισταγμό στο πεδίο στα βήματα του διδύμου Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων εναντίον μας».
Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε... εποικοδομητικό διάλογο. «Η έκκληση μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση είναι στο τραπέζι. Έχουμε ξαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με την πεποίθηση ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ ημών και της Ελλάδας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Πραγματοποιήσαμε τρεις γύρους συναντήσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένει στην αναγνώριση δύο κρατών

Εξάλλου, ο Cavusoglu επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας περί αναγνώρισης δυο ισότιμων κρατών στην Κύπρο.
«Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι πλέον οι προϋποθέσεις για μια λύση στο Κυπριακό. Το ανακοινώσαμε στον υπόλοιπο κόσμο χάρη στην αποφασιστική στάση που επιδείξαμε με την ΤΔΒΚ στις άτυπες συναντήσεις που έγιναν στη Γενεύη φέτος. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ στα τολμηρά της βήματα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων» υποστήριξε.

Σύσταση ομάδας εργασίας Τουρκίας και ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο Cavusoglu ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας Τουρκίας και ΗΠΑ όπου θα εξεταστούν η PKK/PYD/YPG, η Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση (FETÖ) και τα συστήματα αεράμυνας S-400.

«Θα δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας που θα συζητήσει για αυτά τα θέματα. Είχαμε πει στις ΗΠΑ ότι έχουμε κάνει και παλαιότερα μια τέτοια πρόταση, τώρα αυτή η πρόταση προήλθε από πλευράς Biden» είπε μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών και των σχετικών φορέων το 2022.
Ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Joe Biden, στη Ρώμη. Αν και ο Τούρκος υπουργός σχολίασε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, δεν παρέλειψε και τα πυρά κατά των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε η συνεργασία των ΗΠΑ με την PKK/PYD/YPG, η παρουσία της FETÖ στις ΗΠΑ και οι κυρώσεις που σχετίζονται με τα S-400 δεν αρμόζουν στο συμμαχικό πνεύμα.
«Αυτά τα τόνισε ξεκάθαρα ο κ. Πρόεδρος σε αυτήν τη συνάντηση» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης