Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο Κατάρ ο Erdogan - Δεκάδες συμφωνίες αν και... η Τουρκία δεν ζητά οικονομική βοήθεια

Στο Κατάρ ο Erdogan - Δεκάδες συμφωνίες αν και... η Τουρκία δεν ζητά οικονομική βοήθεια
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο Erdogan είχε κατηγορήσει τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έναν από τους υποκινητές
Σχετικά Άρθρα
Αν και η Τουρκία επιμένει ότι δεν ζητά οικονομική βοήθεια από το Κατάρ καθώς έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετωπιστεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ο Τούρκος προέδρος, Recep Tayyip Erdogan, μεταβαίνει στο Κατάρ για την «υπογραφή δεκάδων συμφωνιών», όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, δήλωσε ότι η Ντόχα θεωρεί ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας προσφέρουν ευκαιρίες για το Κατάρ.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος πριν από την αναχώρησή του για το Κατάρ σήμερα, δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου «χωρίς διακρίσεις».
«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους αδελφούς μας του Κόλπου, χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο των κοινών μας συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την αναχώρησή του από τη Κωνσταντινούπολη.
«Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την επανέναρξη του διαλόγου και των διπλωματικών προσπαθειών για την αποφυγή παρεξηγήσεων στην περιοχή του Κόλπου», πρόσθεσε.

Η προσέγγιση Erdogan με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Erdogan υποδέχθηκε τον Νοέμβριο τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (MBZ) στην Αγκυρα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες της περιοχής.
Αυτή η πρώτη συνάντηση, η πρώτη από το 2012, είχε ως στόχο την άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν περιφερειακό ρόλο.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο πρόεδρος Erdogan είχε κατηγορήσει τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έναν από τους υποκινητές, χαρακτηρίζοντάς τον «χειρότερο εχθρό της Τουρκίας».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2017, μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ, στενού συμμάχου της Άγκυρας. Ο αποκλεισμός κηρύχθηκε από την Σαουδική Αραβία και ακολούθησαν τα ΗΑΕ.
Η Αγκυρα υποστήριξε την Ντόχα κατά την διάρκεια του αποκλεισμού και οι δύο χώρες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις έκτοτε.
Ο Erdogan ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι τον Φεβρουάριο.

Στην Ντόχα και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας, επίσκεψη στη Ντόχα θα πραγματοποιήσει και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman (MbS). Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι οι δύο επισκέψεις δεν είναι παρά σύμπτωση.
Σαουδική Αραβία και Τουρκία είναι δύο περιφερειακές αντίπαλες δυνάμεις. Αλλά και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες για την βελτίωση των σχέσεών τους.
Αξιωματούχος της περιοχής του Κόλπου δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για τον προγραμματισμό συνάντησης ανάμεσα στον Erdogan και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ωστόσο οι λεπτομέρειες βρίσκονται υπό συζήτησιν και η συνάντηση δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη απευθείας συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Jamal Khashoggi, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Η Σαουδική Αραβία επέβαλε πέρυσι ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών εισαγωγών, εν μέσω όξυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης