Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα καθησυχάζει τη Γαλλία: Ειλημμένη η απόφαση αγοράς των τριών φρεγατών «Belharra» - Τι λέει ο τουρκικός Τύπος

Η Ελλάδα καθησυχάζει τη Γαλλία: Ειλημμένη η απόφαση αγοράς των τριών φρεγατών «Belharra» - Τι λέει ο τουρκικός Τύπος
Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια ων γαλλικών πλοίων, αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Σχετικά Άρθρα

Τη διαβεβαίωση πως οι γαλλικές φρεγάτες θα αγοραστούν, πέραν του ενδιαφέροντος για την προμήθεια πολεμικών πλοίων από τις ΗΠΑ, παρέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ενώ το Παρίσι έβλεπε μπροστά μία νέα περίπτωση Αυστραλίας με την ακύρωση της συμφωνίας για τα υποβρύχια.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας αναφέρει, πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου «Belharra» είναι ειλημμένη.
Διευκρινίζεται ότι όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.
Τονίζεται, δε, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς ψήφιση.

Τουρκικός Τύπος: Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας

Ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με την αγορά τεσσάρων φρεγατών κλάσης Meko αξίας 6, 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκσυγχρονίσεις 2,5 δισεκ. από τις ΗΠΑ, φέρνει για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη την Ουάσιγκτον με το Παρίσι, εκτιμά το CNN Turk.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές φρεγάτες θα εξοπλιστούν με νέα οπλικά συστήματα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Η εν λόγω πρόταση, που εγκρίθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα υποβληθεί στο Κογκρέσο προς εξέταση.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί χρονικά το μνημόνιο κατανόησης, που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία για την αγορά 3 ή 4 φρεγατών αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το τουρκικό μέσο ενημέρωσης.

Ελλάδα όπως ...Αυστραλία

Η προμήθεια αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα ανακαλεί στη μνήμη την «υποθαλάσσια κρίση» μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού με αφορμή τη στρατηγική συμφωνία AUKUS.
Σε αυτή την κρίση, η Αυστραλία ακύρωσε την υπάρχουσα συμφωνία με το Παρίσι δίνοντας τα χέρια με την Ουάσιγκτον.
Μετά την ακύρωση της συμφωνίας, που κόστισε 66 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γαλλία, το Παρίσι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ουάσιγκτον και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Μας μαχαίρωσαν πισώπλατα».

Το εξοπλιστικό πακέτο

Υπενθυμίζεται πως το State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμού αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερα πλοία του υπάρχοντος στόλου φρεγατών κλάσης Meko.
Το δυνητικό πακέτο περιλαμβάνει κιτ αναβάθμισης πυραύλων Phalanx για προστασία από πυραύλους Cruise συστήματα εκτοξευτών κατευθυνόμενων πυραύλων MK 49, νέα σόναρ και υποστήριξη.
Η Raytheon Technologies, η Lockheed και η BAE Systems είναι οι κύριοι ανάδοχοι για αυτήν την πώληση, δήλωσε το Πεντάγωνο.
Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.
Παρά την έγκριση του State Department, η κοινοποίηση δεν αναφέρει ότι έχει υπογραφεί σύμβαση ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζει τη νότια πλευρά του Βορειοατλαντικού Συμφώνου καθώς και στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας στη Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης