Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ελληνοτουρκικά: «Άναψαν φωτιές» οι δηλώσεις Ροζάκη για επέκταση χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια

Ελληνοτουρκικά: «Άναψαν φωτιές» οι δηλώσεις Ροζάκη για επέκταση χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάγια θέση της Αθήνας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια
Σχετικά Άρθρα

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του πρώην επιστημονικού συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάγια θέση της Αθήνας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Οι επίμαχες δηλώσεις

Η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ροζάκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha «98.9».
«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βήμα πίσω

Τις δηλώσεις αυτές, μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ κάνοντας λόγο για «βήμα πίσω» που κάνει η Ελλάδα.
O τηλεοπτικός σταθμός A-Haber, μετέδωσε ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει:
«Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
Ο ισχυρισμός προήλθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη.
Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, “παραιτούμενη” από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

rokazis.jpg

Απαντήσεις από το ΥΠΕΞ ζητεί ο Λοβέρδος

«Η συνέντευξη του καθηγητή κ.Ροζάκη δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εάν δεν απέδιδε στην ελληνική πλευρά την πρόταση η επέκταση των χωρικών μας υδάτων να γινόταν στα 10 κι όχι στα 12 μίλια.
Και επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής προσεγγίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους.
Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών.
Έως να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, τα σχόλια των ελληνικών διπλωματικών πηγών είναι αμήχανα και μάλλον επιβεβαιώνουν όσα ο κ.Ροζάκης ανέφερε», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης