Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ σε Παναγιωτόπουλο: Διαρκής η επιθετικότητα του Ιράν - Αιχμές για Τουρκία

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ σε Παναγιωτόπουλο: Διαρκής η επιθετικότητα του Ιράν - Αιχμές για Τουρκία
Ο Benny Gantz διαμήνυσε ότι η διπλή συμπεριφορά του Ιράν πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Σχετικά Άρθρα
Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ιράν, καθώς και το πυρηνικό ζήτημα, πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, καλωσορίζοντας τον Έλληνα ομόλογό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο Ισραήλ.
«Ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν παρατηρήσεις με ωραία κοστούμια στη Βιέννη, οι πληρεξούσιοί τους συνεχίζουν τις επιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Jerusalem Post.
Αναφερόμενος στην επίθεση των Χούτι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Δευτέρα που σκότωσε τρία άτομα, ο Benny Gantz είπε ότι «η διπλή συμπεριφορά του Ιράν πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οποιαδήποτε διεθνής προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο το πυρηνικό ζήτημα, όσο και την ιρανική επιθετικότητα».
Οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, πιστεύεται ότι πραγματοποίησαν την επίθεση με τη βοήθεια του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ισχυρός περιφερειακός εταίρος η Ελλάδα - Αιχμές κατά της Τουρκίας

Ο Gantz δήλωσε ότι το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως «ισχυρό περιφερειακό εταίρο» που, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, παίζει «μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και πέρα ​​από αυτήν.
Εκτιμούμε τόσο τις διμερείς αμυντικές μας σχέσεις όσο και το έργο μας στο τριμερές πλαίσιο, μαζί με την Κύπρο».
Ο Gantz είχε συναντηθεί στο παρελθόν με τον Παναγιωτόπουλο στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2020, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του.
Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι υπάρχει «μεγάλη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με παλιούς και νέους φίλους στην περιοχή, για κοινά συμφέροντα στην ενέργεια, την καινοτομία και την ασφάλεια».
Ωστόσο, ο Gantz προειδοποίησε: «Βλέπω επίσης μια απειλή που επιδιώκει να καταστρέψει τις γέφυρες που χτίζονται - μια δύναμη που τρέφεται από το χάος».
Οι στενοί δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας βασίζονται σε μια σειρά κοινών στρατηγικών συμφερόντων και οι δύο χώρες έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις με αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις, ιδιαίτερα μετά την υποβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Τουρκία, η οποία πλήττεται από μια οικονομική κρίση, έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων με ορισμένες χώρες, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν την υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed, που προοριζόταν να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου.

Επιχείρηση προσέγγισης

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ του Γραφείου του Προέδρου Isaac Herzog και του γραφείου του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, για να επισκεφθεί τον ομόλογό του.
Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία μετά τον Shimon Peres το 2007.
Πηγή τόνισε στην Jerusalem Post ότι οι βελτιώσεις στις σχέσεις Ιερουσαλήμ-Άγκυρας δεν θα γίνουν εις βάρος της συμμαχίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η διμερής σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και η τριμερής σχέση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου είναι και οι δύο υψίστης σημασίας για το Ισραήλ.
Αυτές οι εταιρικές σχέσεις  θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις στην περιοχή», δήλωσε  στην Καθημερινή ο υπουργός Εξωτερικών, Yair Lapid, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και οποιασδήποτε χώρα δεν είναι ποτέ εις βάρος των σχέσεών μας με άλλες χώρες και εμείς.
Βλέπουμε τους δεσμούς μας με την Ελλάδα ως στρατηγικούς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης