Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τέλος ο μήνας του μέλιτος - Το διπλό ταμπλό της Τουρκίας και η «διπλωματική αναιμία» της Ελλάδος

Τέλος ο μήνας του μέλιτος - Το διπλό ταμπλό της Τουρκίας και η «διπλωματική αναιμία» της Ελλάδος
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη-Εrdogan ήταν ένα επικοινωνιακό show με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ για να δείξουν ότι η ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας ήταν ενιαία και ενωμένη

Πέρα από το ισχυρό σοκ που έχει πάθει το κυβερνητικό επιτελείο από την μη διαχειρίσιμη κάμψη των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης προστίθεται άλλο ένα μεγάλο ζήτημα που νόμιζε ότι για την ώρα είχε μπει σε ύφεση.
Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
Πολιτικοί παρατηρητές, βλέποντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας, ομολογούν ότι ο μήνας του μέλιτος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει τελειώσει και ότι ήταν εν τέλει προσχηματικός.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη-Εrdogan ήταν ένα επικοινωνιακό show με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ για να δείξουν ότι η ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας ήταν ενιαία και ενωμένη.

Διπλό παιχνίδι και συζητάει… ακόμα και ένταξη στην Ε.Ε
Η Τουρκία έχει αναβαθμισμένη θέση παίζοντας διπλό παιχνίδι και αυτό προκύπτει ότι ενώ δεν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, έχει ξεκινήσει να μιλάει σοβαρά με την Ε.Ε για μία σειρά ζητημάτων. Από την δημιουργία ενός νέου αγωγού από το Ισραήλ μέχρι και την ένταξή της στην Ε.Ε., ένα νέο κεφάλαιο που άνοιξε ξαφνικά και μπήκε στις διεκδικήσεις της ως πρόσχημα για να κερδίσει κάτι άλλο.
Αλλά μιλάει και με τις ΗΠΑ για εξοπλιστικά προγράμματα ανοίγοντας την βεντάλια αυτών που μπορεί να προσφέρει και αυτών που μπορεί να πάρει.
Έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά η Τουρκία, πρόσφατα και το θέμα της Κύπρου

Κοινώς, έχει ανοίξει όλα τα διπλωματικά χαρτιά της, με τελευταίο τη Κύπρο με τον Τalat να μιλάει για λύση, αλλιώς μπορεί να υπάρξει και εκεί πολεμική σύρραξη.
Ενώ θα περίμενε κανείς να μην θίξει το θέμα αυτό, διότι υπάρχει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και άρα αντιστοίχιση στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εντούτοις δείχνει να προβάλει το θέμα ως εξής:
Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί –με την στρατηγική της αναγνώρισης 2 κρατών- και έτσι θα λυθούν μία σειρά ζητημάτων. Από τους αγωγούς από το Ισραήλ μέχρι και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου με μία δίκαιη μοιρασιά» όπως τόνισε χθες ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.
Κάναμε βιαστικές διπλωματικές κινήσεις και δεν διεκδικήσαμε
Η διπλωματία τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς και η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις:

Αντί να ζητήσει από την Ε.Ε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής άμεσα για τα καυτά θέματα της ενέργειας, περιμένουμε μετά την Σύνοδο της 31ης Μαΐου να πάρουμε αποφάσεις που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Δυστυχώς, με αυτούς τους ρυθμούς που κινείται η Ε.Ε η ελληνική κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να περιμένει και η αναμονή δημιουργεί αίσθημα αβεβαιότητας για τον πληθυσμό.

Αντί να αναφέρει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς καθημερινώς πάνω από τα νησιά και τον εθνικό εναέριο – μόνο στις 16.4 είχαμε 90 παραβιάσεις και 4 υπερπτήσεις στα νησιά- το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ ενδιαφέρεται για τις σχέσεις μας με την Ιαπωνία και τα προξενεία στην Ουκρανία…

Η ελληνική διπλωματία επέλεξε την σκληρή αντιρωσική γραμμή των ΗΠΑ και της Ε.Ε αλλά δεν έχει πάρει ανταλλάγματα γι’ αυτήν. Ουσιαστικά δεν πήρε τίποτα.
Μετέτρεψε την Αλεξανδρούπολη σε κέντρο απόβασης των δυνάμεων των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ συζητάνε να εξοπλίσουν την Τουρκία. Η Ε.Ε με την στάση της επέβαλε εμπάργκο στην Ρωσία, αλλά δεν παίρνει μέτρα και τις συνέπειες τις πληρώνουν όλοι οι ευρωπαίοι.

Πόνταρε στον Ζelensky και αυτός αποκάλεσε αδερφό του τον Erdogan…
Είναι άλλο πράγμα να καταδικάσει η Ελλάδα τον πόλεμο και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και άλλο πράγμα να στείλει όπλα στον Ζelensky – ο οποίος μας πρόσβαλε στην ελληνική Βουλή- και να απελάσει ένα μεγάλο αριθμό ρώσων διπλωματών. Ακόμα και σοβαρά στελέχη στην ελληνική βουλή από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ διατηρούν επιφυλάξεις για αυτή τη στάση.

Η ελληνική διπλωματία για όσους γνωρίζουν είναι διχασμένη εδώ και καιρό μεταξύ του Μαξίμου και του Υπουργείου Εξωτερικών...
Δεν μιλάμε μόνο για το θέμα των υδρογονανθράκων αλλά για το θέμα της προσέγγισης με την Τουρκία και το θέμα με την Ρωσία.

Από την στιγμή που έφυγε η κ. Σουράνη, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει αυτή η επικοινωνία που υπήρχε με τον Κalin, εκπρόσωπο του Erdogan.
Από την άλλη, στην κυβέρνηση δεν είδανε καλά τη σχέση Δένδια-Lavrov αλλά και τη στενή σχέση που είχε ο ΥΠ.ΕΞ με γνωστό καθηγητή Γεωπολιτικής αλλά και με πρώην καραμανλικό παράγοντα της διπλωματίας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης