Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

State Department για τουρκικές υπερπτήσεις: Αθήνα και Άγκυρα «πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους με συντονισμό και συζήτηση»

State Department για τουρκικές υπερπτήσεις: Αθήνα και Άγκυρα «πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους με συντονισμό και συζήτηση»
Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department
Σχετικά Άρθρα

Να λύσουν τις διαφορές τους με συντονισμό και συνομιλίες καλεί Αθήνα και Άγκυρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από την πρόσφατη κλιμάκωση τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά.
Ο εκπρόσωπος του State Department, απαντώντας σε ερώτηση ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού, σημείωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές, ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας».
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Απριλίου και καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, έστειλε sms στον Τούρκο ομόλογό του, Hulusi Akar και τον ρώτησε πού οφείλονται οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο την Τετάρτη. Θα το δω, ήταν κατά πληροφορίες η απάντηση του Hulusi Akar.
Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε διάβημα από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον πρέσβη της Τουρκίας, όταν ήδη είχαν γίνει 15 υπερπτήσεις, ενώ στη συνέχεια οι έγιναν άλλες 26.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ώρα που έγινε η ανταλλαγή των μηνυμάτων μεταξύ Νίκου Παναγιωτόπουλου και Hulusi Akar, αλλά οι τουρκικές υπερπτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 21:17 το βράδυ της Τετάρτης.
Ωστόσο την επόμενη ημέρα, δηλαδή χθες, Πέμπτη, δεν έγινε ούτε μία υπέρπτηση ούτε πτήση τουρκικού F-16 στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με πηγές, οι δύο υπουργοί διατηρούν ανοιχτό τον απευθείας δίαυλο επικοινωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη του Πάσχα είχαν τετ-α-τετ στη Γερμανία, στη συνάντηση που έγινε με
πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Loyd Austin στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Ανώτατες πηγές της κυβέρνησης πάντως σημειώνουν ότι ο αριθμός των 41 υπερπτήσεων ήταν υπερβολικός και σχεδόν ανεξήγητος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο