Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Πόντιος Πιλάτος» οι ΗΠΑ για ελληνοτουρκικό - State Department: Επίλυση των ζητημάτων θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά

«Πόντιος Πιλάτος» οι ΗΠΑ για ελληνοτουρκικό - State Department: Επίλυση των ζητημάτων θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά

Tο State Department απέφυγε να λάβει θέση όσον αφορά το ελληνοτουρκικό σε μια περίοδο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Σχετικά Άρθρα
Τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» αναλαμβάνουν για ακόμα μία φορά οι ΗΠΑ αποφεύγοντας να λάβουν σαφή θέση για την ελληνοτουρκική διαμάχη όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.
Με αοριστίες περί «προκλητικών στρατιωτικών ενεργειών» και χωρίς κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην «τουρκική προκλητικότητα», το State Department ζητά την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου. Κι αυτό τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος κατέθεσε αίτημα στο Κογκρέσο για έγκριση συμφωνίας την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μια εξέλιξη που ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο και για τη μελλοντική προμήθεια των 40 F-16 που έχει ζητήσει η Άγκυρα.

Η θέση του State Department για το ελληνοτουρκικό

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Erika Olson, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν απολύτως αφοσιωμένες στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Όπως τόνισε, «πιστεύουμε ότι οι διαφωνίες στην περιοχή θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά μέσω της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου και όχι με προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι απολύτως απαραίτητο για τις χώρες να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα που θα βοηθήσουν στη σταθερότητα της περιοχής, και καλούμε όλα τα μέρη να το κάνουν. Και θα πρέπει απλώς να προσθέσω ότι ως θέση αρχής ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Απαραίτητη σύμμαχος, η Ελλάδα»

Ακολουθώντας την πεπατημένη, η Olson υπογράμμισε τον «καθοριστικό ρόλο» που διαδραματίζει η Ελλάδα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όπως εξήγησε η Αμερικανίδα υφυπουργός, η κρίση στην Ουκρανία καθιστά ακόμα πιο σημαντικές τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αποδεικνύει το πόσο απαραίτητη σύμμαχος είναι η Ελλάδα.

«Πολλά από αυτά που καθορίζουν τη σχέση μας επικεντρώνονται στη διαρκή δέσμευσή μας να προωθήσουμε τις κοινές δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες που μας ενώνουν, και αυτό είναι κάτι που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό με δεδομένο το τι συμβαίνει με την εισβολή και τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος των σημερινών πρωτοσέλιδων και είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα παραμένει ένας σταθερός και έμπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που είναι απολύτως απαραίτητος για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Παράλληλα, η Olson αναγνώρισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, μια εκτίμηση, η οποία αποτελεί πλέον κοινό παρανομαστή στις δηλώσεις των διαφόρων Αμερικανών αξιωματούχων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί μια ευκαιρία για να σχεδιαστούν μελλοντικές κινήσεις που θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμησε ότι η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, αλλά και της προώθησης των κοινών αξιών θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα υπογραμμίσει τη θετική, πολύπλευρη φύση της διμερούς μας συνεργασίας».
Σύμφωνα με την ίδια, «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολύ ισχυρή φιλία και εταιρική σχέση, και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο και την ιστορική ομιλία που θα κάνει στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να απονείμει το νομοθετικό μας σώμα σε έναν ξένο ηγέτη και αποτελεί απόδειξη της τεράστιας δικομματικής υποστήριξης που υπάρχει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στις ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης