Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Απορρίπτουμε τις αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Απορρίπτουμε τις αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου
"Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες", τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
"Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες", απάντησε το Σάββατο 21/5 το υπουργείο Εξωτερικών.
Οπως αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ σε νέα σημερινή ανακοίνωσή του, "οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες".
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι "η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία".
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ένα 24ωρο νωρίτερα (στις 20/5) απέρριψε τις ελληνικές αιτιάσεις περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ενώ έριξε  στην Ελλάδα την ευθύνη για το σοβαρό επεισόδιο στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο για «απαραίτητη απάντηση», «σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής».

Οικονόμου: Υπάρχει πολλή νευρικότητα στην απέναντι πλευρά, έχει στεναχωρηθεί πολύ ο Erdoğan

«Η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας κοντά στην Αλεξανδρούπολη ήταν μια ακραία προκλητική ενέργεια, η οποία έτυχε της πολύ αυστηρής αντιμετώπισης από το Υπουργείο εξωτερικών, την αντίδραση του κ. Δένδια. Υπήρξε αντίδραση και από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., πολύ καταδικαστική για όσους μπορούν να διαβάσουν το ύφος, τον τρόπο και πίσω από τα γράμματα. Αντανακλά τη νευρικότητα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία με βάση τα όσα έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική, τα τελευταία δύο χρόνια.
Την ενδυνάμωσή της σε όλα τα πεδία, την ενδυνάμωσή της διεθνώς με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δυνατότητας και ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την προμήθεια των Rafale, τη συμφωνία για τις φρεγάτες, τις συμφωνίες με τη Γαλλία και κυρίως με την απολύτως επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.. Επί δύο ημέρες, ο ηγέτης μιας ευρωπαϊκής χώρας, ο Πρωθυπουργός της Πατρίδας μας, πρωταγωνίστησε στις Η.Π.Α. με τα πολύ δυνατά και καθαρά μηνύματα που έδωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, παρουσιάζοντας την Ελλάδα της
αποφασιστικότητας, της σταθερότητας, της ειρήνης και με τα πολύ καθαρά μηνύματα για αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, σε όλα τα πεδία, και στο διπλωματικό, αλλά και επί του πεδίου, είναι εδώ για να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορα μας. Είναι εδώ για να υπερασπίζεται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και αυτή η πολιτική βρίσκει ανταπόκριση παντού», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο 21/5.
Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας είναι πλέον ένας πολύ ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η φωνή της ακούγεται δυνατά παντού και οι δυνατότητές της να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις είναι πολύ αναβαθμισμένες και διπλωματικά και επιχειρησιακά. Ψύχραιμα και αποφασιστικά η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει κάθε φορά, θα το κάνει. Υπάρχει πολλή νευρικότητα στην απέναντι πλευρά, έχει στεναχωρηθεί πολύ ο τουρκικός Τύπος, ο Erdoğan, η τουρκική πολιτική ηγεσία από τις συνεχόμενες επιτυχίες της χώρας και από την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α..
Ο Πρωθυπουργός είπε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο, «μη σκέφτεται κανείς στην Κύπρο λύση των δύο κρατών. Και αυτή η πληγή της Κατοχής, τόσα χρόνια, πρέπει να κλείσει». Οι Αμερικανοί χειροκροτούσαν θερμά. Ο Πρωθυπουργός είπε «θέλω να λαμβάνετε πάντοτε υπόψη σας τι σημαίνει για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα μιας ταραγμένης γειτονιάς, όταν παίρνετε τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά, πως κάποιοι κάνουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά». Τα μηνύματα έχουν φτάσει».

State Department: Όχι προκλητικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ατυχήματα

«Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε  το State Department, με αφορμή τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price, ανέφερε ότι «στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Τι προηγήθηκε - Το τουρκικό ΥΠΕΞ

 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις ελληνικές αιτιάσεις περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ενώ ρίχνει στην Ελλάδα την ευθύνη για το σοβαρό επεισόδιο στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο για «απαραίτητη απάντηση», «σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής».
Όπως ανέφερε στις 20/5,  «αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ιμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022.
Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής».
«Η Ελλάδα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες».
«Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει» κατέληξαν  οι Τούρκοι.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στις 20/5

Από την άλλη, με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασε στις 20/5  το υπουργείο Εξωτερικών την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».
Παράλληλα, έκανε  γνωστό πως με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ,  η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σημειώνει ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Περαιτέρω, επισήμανε  πως η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 20/5 :
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.
Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σε όλο το Αιγαίο

Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στις 20/5 στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.
Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.
Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->