Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί ο Erdogan θεωρεί τους πρόσφυγες ως το πλέον ισχυρό πολιτικό όπλο κατά της Ελλάδας; - Τι θα επιχειρήσει η Τουρκία

Γιατί ο Erdogan θεωρεί τους πρόσφυγες ως το πλέον ισχυρό πολιτικό όπλο κατά της Ελλάδας; - Τι θα επιχειρήσει η Τουρκία
Περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου, παρεμπόδισε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα
Σχετικά Άρθρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα χρησιμοποιήσει και πάλι τους πρόσφυγες ως όπλο καθώς τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Τουρκία με κατεύθυνση την Ελλάδα, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές.
Περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου, παρεμπόδισε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα
, γράφει ο ιστότοπος Summit News.
«Το πρώτο τετράμηνο του 2022, περίπου 40.000 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα», αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπλο

Παρατηρητές λένε ότι ο Erdogan χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά τους μετανάστες ως όπλο, αυτή τη φορά για να τιμωρήσει την Ελλάδα επειδή προσπάθησε να εμποδίσει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu έχει επίσης αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε διάφορα ανατολικά νησιά στο Αιγαίο.
«Ομολογουμένως, οι ήπιες καιρικές συνθήκες εξηγούν εν μέρει αυτές τις απόπειρες αφίξεων, αλλά υπάρχει επίσης μια ανησυχητική πολιτική εξήγηση», δήλωσε ο Marc-Antoine Pineau, της ΜΚΟ ASIA στη Σάμο.
Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται και πάλι ως εργαλείο για την υπονόμευση των κοινωνιών και τη δημιουργία αστάθειας και χάους.

Η απειλή έγινε πραγματικότητα

Οι  πυκνές μεταναστευτικές ροές είναι η πρώτη μεγάλη αύξηση μετά την πανδημία του κορωνοϊού της Wuhan, όταν ο Erodgan πραγματοποίησε προηγούμενη απειλή και «άνοιξε τις πύλες» προς την Ευρώπη.
Επέτρεψε στους μετανάστες να πάρουν το δρόμο τους προς την Ελλάδα, με χιλιάδες να προσπαθούν να περάσουν την βόρεια χερσαία σύνορα στον Έβρο πριν κλείσουν λόγω της πανδημίας».
Η Ελλάδα επλήγη σε μεγάλο βαθμό κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015-16, όταν η χώρα κατακλύστηκε από μετανάστες που περνούσαν στη χώρα κυρίως από την Τουρκία.
Το κύμα υποχώρησε μόνο αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλλει στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να σταματήσει τη ροή, μια συμφωνία που παρείχε επίσης στους Τούρκους πολίτες ταξίδια χωρίς visa στην Ευρώπη.

Οι επιθέσεις Erdogan στην Ελλάδα

Εξάλλου νέα σκληρή επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Recep Tayyip Erdogan μιλώντας το Σάββατο (4/6/20222) σε προσυνεδριακή συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στην Άγκυρα.
«Υπενθυμίσαμε σε όλους τη σημασία της θέσης μας στο ΝΑΤΟ. Μιλάω ξεκάθαρα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Μίλησα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα παρέχει τρομοκρατική ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρόσθεσε δε ότι οι τρομοκράτες δραστηριοποιούνται υπό το βλέμμα της αστυνομίας, τόσο στις δύο -υπό ένταξη- χώρες, όσο και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα, η οποία ταυτόχρονα έχει αμερικανικές βάσεις.
Ο Erdogan επιτέθηκε και στον Kemal Kilicdaroglu, επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και τον κατηγόρησε ότι δεν υποστηρίζει τη χώρα του όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθείται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Υποστηρίζεις τους Έλληνες και τους συμμάχους τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πριν από μερικές μέρες, ο Kilicdaroglu, είχε ζητήσει από τον Εrdogan να σκληρύνει τη στάση του στο Αιγαίο σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν τολμάς κάνε ένα βήμα για τα καταληφθέντα και εξοπλισθέντα νησιά.
Εμείς θα σε στηρίξουμε».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης