Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναβαθμισμένος πάει στο ΝΑΤΟ, ο Erdogan - Επικοινωνία με Biden για συνάντηση - Νέα απόρριψη σε Μητσοτάκη: Αυτή η πόρτα έκλεισε

Αναβαθμισμένος πάει στο ΝΑΤΟ, ο Erdogan - Επικοινωνία με Biden για συνάντηση - Νέα απόρριψη σε Μητσοτάκη: Αυτή η πόρτα έκλεισε
Αμετακίνητος όσον αφορά τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και τα αιτήματα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Το ελληνικό αφήγημα περί… απομόνωσης «διαψεύδει» για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος όχι μόνο προσέρχεται ιδιαίτερα αναβαθμισμένος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς «έκλεισε» το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, αλλά συνέχισε και την προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «ακυρώνοντας» τον για ακόμα μία φορά.
«Δεν πρόκειται να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε αποκαλύψει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο διαμηνύοντας μάλιστα ότι η Τουρκία είναι η πιο σημαντική δύναμη και θέτοντας το ερώτημα «Μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει να χάσει μια δύναμη σαν την Τουρκία;».
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά διατηρεί χαμηλούς τόνους με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να υπογραμμίζει ότι «δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν».

H επικοινωνία Erdogan με Biden

Μια συνάντηση με τον Joe Biden είναι διακαής πόθος του Erdogan κυρίως για το εσωτερικό ακροατήριο ενόψει και των εκλογών. Οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αλλά και η ομιλία του στο Κογκρέσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα και κατά συνέπεια μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι και η ζυγαριά να γύρει υπέρ του Τούρκου προέδρου.
«Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αύριο» οι δύο άνδρες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, τονίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της συνάντησης είναι ακόμη σε προετοιμασία. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί διακαώς η Ουάσινγκτον και την οποία η Άγκυρα απειλεί να ασκήσει εμποδίσει, «θα συζητηθεί», αλλά χωρίς να είναι «το κεντρικό αντικείμενο» της συζήτησης.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, είχε προαναγγείλει τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο, στη Μαδρίτη.
«Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. Η Τουρκία δεν εντάχθηκε τυχαία στο ΝΑΤΟ. Έτσι είχαμε μια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Biden σήμερα το πρωί. Εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθούμε απόψε ή αύριο» δήλωσε ο Erdogan και επεσήμανε ότι σημαντικότερο θέμα των συνομιλιών της Άγκυρας με τις ΗΠΑ είναι τα F-16. «To ζήτημα αυτό παραμένει στο τραπέζι και φαίνεται πως υπάρχει μια τακτική για καθυστερήσεις», υπογράμμισε.
«Δεν θέλουμε κούφια λόγια, θέλουμε αποτελέσματα. Έχουμε βαρεθεί. Μιλούν το πρωί και το βράδυ της ίδιας μέρας παίρνουν συνέντευξη του αρχηγού των τρομοκρατών στη σουηδική κρατική τηλεόραση, δίνοντας πληροφορίες για την Τουρκία. Η σουηδική διοίκηση λέει ότι δεν τους δεχόμαστε ως τρομοκράτες και μετά κάνουν πορείες στους δρόμους. Τους το επιτρέπει και η σουηδική αστυνομία. Δεν είναι μόνο η Σουηδία. Το ίδιο συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα», πρόσθεσε αναφερόμενος στα αιτήματα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα ένα... γιοκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή, ο Erdogan «ακύρωσε» για ακόμα μία φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης.
«Δεν πρόκειται να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Είχαμε μια συνάντηση υψηλού στρατηγικού επιπέδου με την Ελλάδα, την ακύρωσα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει πια, τελείωσε αυτή η υπόθεση. Την κλείσαμε αυτή την πόρτα. Μετά από αυτό, ας συμμαζευτούν» τόνισε ο Erdogan και συμπλήρωσε «η Τουρκία είναι η πιο σημαντική δύναμη στην περιοχή. Μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία; Θα συνεχίσουμε την πορεία μας, χωρίς συμβιβασμούς».
Δήλωσε δε ότι στην Ελλάδα χτίστηκαν εννέα αμερικανικές βάσεις. «Εναντίον ποιου; Η απάντηση που μας δινουν είναιν "εναντίον της Ρωσιας". Μα τι θα πει εναντίον της Ρωσίας; Tι κάνατε και τα χτίσατε εναντίον της Ρωσίας; Η μόνη ενασχόληση σας είναι οι S-400. Συνέχεια λόγια για S-400. Κι αυτά θα πούμε στον Biden που θα συναντηθούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Οικονόμου: Κάθε πρόκληση θα απαντηθεί

Στον αντίποδα, η Αθήνα επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους διαμηνύοντας ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πάμε με το ζωνάρι μας λυμένο για καβγά. Πάμε για να συμβάλουμε θετικά στην ατζέντα της Σύνοδου που είναι σημαντική, καθώς περιλαμβάνει θέματα όπως η διεύρυνση της συμμαχίας και η κρίση στην Ουκρανία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Όπως σε κάθε διεθνές φόρουμ η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά μηνύματα. Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να αποδομήσουμε τους οποίους ανιστόρητους ισχυρισμούς από όποια πλευρά κι αν διατυπωθούν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κάθε πρόκληση θα απαντηθεί. Η χώρα έχει σταθερές θέσεις. Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης