Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Washington Examiner: Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν την ελληνοτουρκική κρίση - Ο Erdogan δεν πρέπει να κερδίσει

Washington Examiner: Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν την ελληνοτουρκική κρίση - Ο Erdogan δεν πρέπει να κερδίσει
Νέο δόγμα από το Washington Examiner...
Σχετικά Άρθρα

Τη θεμελίωση ενός νέος δόγματος περί των ελληνοτουρκικών για την επίτευξη σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ προτείνει με άρθρο του στο Washington Examiner o αναλυτής Μichael Rubin… δίνοντας στρατηγικό πλεονέκτημα στη χώρα μας…
Ο Αμερικανός αναλυτής ξεκινά με το παράδειγμα του Ισραήλ…
Όπως επισημαίνει, «Ο πρόεδρος Lindon Johnson αντιμετώπισε ένα δίλημμα.
Όταν μαινόταν ο Ψυχρός Πόλεμος, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διατηρήσουν ισορροπίες μεταξύ Ισραήλ και Αράβων.
Καθεμία από τις δύο πλευρές αναζητούσε αμερικανικά όπλα, αλλά η πιθανότητα τα αραβικά κράτη να τα χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στο Ισραήλ ήταν πραγματική.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 1968, ο Johnson «ευλόγησε» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Phantom F-4 στο Τελ Αβίβ».
Εκείνη την εποχή, τα Phantom ήταν από τα πιο προηγμένα μαχητικά στον κόσμο.
Το Ισραήλ τα παρέλαβε πριν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, Γερμανία και Τουρκία, και μια δεκαετία πριν από την Αίγυπτο.
Τελικά, οι συζητήσεις οδήγησαν σε μια de facto δέσμευση για διατήρηση του πλεονεκτήματος σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική τεχνολογία εκ μέρους του Ισραήλ.
Η λογική ήταν απλή: Ο αραβικός κόσμος υπερτερούσε του Ισραήλ αριθμητικά…
Για να εξισορροπηθεί το ποσοτικό πλεονέκτημα των αραβικών κρατών, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ εγγυήθηκαν ότι το Ισραήλ θα είχε πάντα τον πρώτο λόγο σε σχέση με την απόκτηση hi end τεχνολογικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Για μισό αιώνα, η ισορροπία που δημιουργήθηκε χάρη στα ποιοτικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ λειτούργησε.
«Είναι καιρός να αντιγράψουμε το μοντέλο ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία γίνειται ολοένα και πιο επιθετική» αναφέρει ο Michael Rubin, προσθέτοντας:
«Κατέχει, βομβαρδίζει ή απειλεί την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία και, τις τελευταίες εβδομάδες, την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την πώληση αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ως ένα μικρό έπαθλο παρηγοριάς, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Recep Τayyip Erdogan την απέκλεισε από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter αγοράζοντας το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
Ωστόσο, λέει ο κορυφαίο γεωστρατηγικός αναλυτής, «η παροχή οποιουδήποτε προηγμένου όπλου στην Τουρκία είναι κοντόφθαλμη, δεδομένης της πιθανότητας να το χρησιμοποιήσει ο Erdogan για να παρενοχλήσει τους μικρότερους γείτονες της Τουρκίας, αντί για να υπερασπιστεί την Τουρκία ενάντια στη Ρωσία.

H λύση…

Και παρότι το Κογκρέσο είναι επιφυλακτικό σχετικά με τη συμφωνία του προέδρου Joe Biden, είναι καιρός να προχωρήσει παραπέρα…
Ακριβώς όπως κάθε πρόεδρος από τότε που ο Johnson συμφώνησε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για χάρη της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι καιρός να απαιτήσει ρητά από τις ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ελλάδα και την Κύπρο πιο προηγμένες πλατφόρμες από αυτές που διαθέτει η Τουρκία.
Αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των πλεονεκτημάτων που αποκομίζει η Τουρκία από το μέγεθός της.
Έχει η Τουρκία F-16; Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει F-35.
Αποκτά η Τουρκία το αμφίβιο επιθετικό πλοίο Anadolu;
Τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt και στους πιο σύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει το Anadolu.
Κατασκευάζει η Τουρκία τα drones Bayraktar TB2;
Τότε, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να έχουν Predators, RQ-170 Sentinels και MQ-9 Reapers, καθώς και τα μέσα για να απενεργοποιήσουν και να καταρρίψουν τα Bayraktars.
Εάν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταργήσουν τα τελευταία υπολείμματα του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ας είναι.
Τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν.
Το embargo όπλων στην Κύπρο το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα.
Το γεγονός ότι η Τουρκία πέρασε από την εθνοκάθαρση στην πολιτιστική γενοκτονία και τώρα απειλεί με πλήρη προσάρτηση τα Κατεχόμενα της Κύπρου σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Ο στόχος της καθιέρωσης ενός ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν θα ήταν να προκληθεί η Τουρκία, αλλά μάλλον να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχει ποτέ επεκτατική ατζέντα.
Διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα για να αμυνθεί ενάντια στον πολύ μεγαλύτερο γείτονά της, κατοχυρώνοντας δηλαδή ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, δημιουργείται αποτρεπτικό όριο που μπορεί να σταθεροποιήσει στρατιωτικά την περιοχή.

Εκβιασμός Erdogan

Ο Erdogan προσπάθησε να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για να αποκτήσει F-16.
Δεν πρέπει να κερδίσει.
Δεν πρέπει να διατίθενται αεροσκάφη στην Τουρκία.
«Το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του ΝΑΤΟ διαθέτει επαρκή αεροσκάφη για να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας του.
Ειλικρινά, εάν ο Erdogan απελευθέρωνε τους φυλακισμένους πιλότους της Τουρκίας, θα έκανε πολύ περισσότερα για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας του από ό,τι οποιοδήποτε νέο αεροσκάφος».
Σε κάθε περίπτωση, ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Κύπρο θα σταθεροποιούσε την Ανατολική Μεσόγειο, θα αύξανε τα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ και θα αποθάρρυνε την επιθετικότητα.
Εάν ο Erdogan ή οποιοσδήποτε μελλοντικός Τούρκος ηγέτης καταλάβει ότι το Πεντάγωνο θα ταίριαζε με κάθε τουρκική εξαγορά με πωλήσεις ανώτερων πλατφορμών σε Ελλάδα και Κύπρο, τότε οποιοσδήποτε μελλοντικός Τούρκος αυταρχικός ηγέτης θα επανεξετάσει τον εκβιασμό ως κρατική πολιτική.
«Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα.
Είναι ώρα για δικομματική δράση» καταλήγει ο Μichael Rubin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης