Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα 18/7 ο Παναγιωτόπουλος - Σειρά συναντήσεων, τι θα συζητηθεί, ποιοι οι στόχοι

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα 18/7 ο Παναγιωτόπουλος - Σειρά συναντήσεων, τι θα συζητηθεί, ποιοι οι στόχοι
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος την Τετάρτη 20/7 θα μεταβεί στο Fort Worth, Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35 για ενημέρωση και συνάντηση με την ηγεσία της Lockheed Martin

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών.
Προτεραιότητα του ταξιδιού του Ν. Παναγιωτόπουλου είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, που είναι υψηλότατη και μάλιστα, αυτό αντικατοπτρίζεται από την αναβάθμιση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, με την υπογραφή των δύο τροποποιητικών πρωτοκόλλων, το 2019 και 2021, όπως και τις νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην συμφωνία.

Στο Πεντάγωνο

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν θέματα της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Εξάλλου, οι νέες τοποθεσίες, με κεντρικό τον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η δημιουργία νέων υποδομών σε αυτές, θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους και θα διευκολύνει κοινές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα περιληφθούν ζητήματα που αφορούν την πρόσκτηση νέων αμυντικών δυνατοτήτων και εξοπλισμών όπως η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, για τα οποία η διαδικασία ξεκίνησε πρόσφατα με την αποστολή της LOR στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας.
Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, δημιουργεί ένταση στην περιοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Λοιπές συναντήσεις

Το πρόγραμμα του Ν. Παναγιωτόπουλου περιλαμβάνει, επίσης, συνάντηση με πολιτικά στελέχη του State Department, με τον γερουσιαστή Menendez , πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές των Επιτροπών για θέματα Εξωτερικών και 'Αμυνας, των δύο νομοθετικών Σωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτών, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, λαμβάνοντας υπόψη ότι προέχει να διασφαλισθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία εφόσον χρησιμοποιήσει αμερικανικά αεροσκάφη για παραβιάσεις και υπερπτήσεις, ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη των δεξαμενών σκέψης Heritage Foundation και Rand Corporation στην Ουάσιγκτον.
Περαιτέρω, την Τετάρτη 20/7 θα μεταβεί στο Fort Worth, Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35 για ενημέρωση και συνάντηση με την ηγεσία της Lockheed Martin και στελέχη του προγράμματος F-35, ενώ στις 21/7 θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο της AHEPA, στο Ορλάντο.
Επίσης, στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της ομογένειας.

www.bankingnewss.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης