Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έμμεσο μήνυμα Erdogan σε ΗΠΑ για F16: Μπορούμε να παγώσουμε την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανά πάσα στιγμή

Έμμεσο μήνυμα Erdogan σε ΗΠΑ για F16: Μπορούμε να παγώσουμε την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανά πάσα στιγμή
Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την απειλή του veto για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Έμμεσο μήνυμα προς τις ΗΠΑ για τα F-16 απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επαναφέροντας το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η Τουρκία παραμένει έτοιμη και πρόθυμη να «παγώσει» τα αιτήματα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εάν οι δύο χώρες δεν προχωρήσουν στα βήματα που έχουν συμφωνήσει. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Τουρκία είχε άρει το veto για τα αιτήματα ένταξης, αφού πρώτα είχε μπλοκάρει την αρχική διαδικασία αίτησης εστιάζοντας σε θέματα τρομοκρατίας. Πως ερμηνεύουν όμως γεωπολιτικοί αναλυτές την τελευταία δήλωση του Erdogan; O Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει την τριμερή συμφωνία ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η δήλωση του Τούρκου προέδρου αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα προς τις ΗΠΑ στον απόηχο της τροπολογίας για τα F-16. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά νέων F-16 αλλά και ο εκσυγχρονισμός των παλιών «συνόδευσε» την άρση του τουρκικού veto για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

H... υπενθύμιση του Erdogan

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Erdogan δήλωσε: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι εάν αυτές οι χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσουν τους όρους μας, θα παγώσουμε τη διαδικασία (ένταξης)» και τόνισε «η στάση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρη. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους».
Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια -δεδομένου ότι και τα 30 κράτη μέλη πρέπει να το εγκρίνουν- η Τουρκία φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει την πίεση και τη μόχλευση της στη Δύση και τις δύο σκανδιναβικές χώρες ειδικότερα για να αποσπάσει αυτό που θέλει.

Η τροπολογία για τα F-16

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υπερψηφίσει τροπολογία που μπλοκάρει τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. Η τροπολογία μπλοκάρει επίσης σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.
Βάσει της τροπολογίας, απαγορεύεται η πώληση ή η παράδοση F-16 στην Τουρκία, εκτός αν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και περιγράψει αναλυτικά συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ανάλογη τροπολογία και στην Γερουσία αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει νόμος των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης