Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας: Η Ελλάδα αγνοεί το διεθνές δίκαιο, απαράδεκτες οι παραβιάσεις στο Αιγαίο - Πυρά κατά ΗΠΑ

Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας: Η Ελλάδα αγνοεί το διεθνές δίκαιο, απαράδεκτες οι παραβιάσεις στο Αιγαίο - Πυρά κατά ΗΠΑ
Η Ελλάδα αγνοεί το διεθνές δίκαιο, ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, «συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας» το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας. 
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας σημειώνει ότι η Ελλάδα αγνοεί το διεθνές δίκαιο και δεν τηρεί τις σχέσεις καλή γειτονίας.
Επίσης, η Τουρκία προτρέπει τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις βίαιες και απάνθρωπες πρακτικές της κατά των παράτυπων μεταναστών.
Επισημαίνεται πως Τουρκία και Ελλάδα έχουν χρονίζουσες διαφορές που αφορούν τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα, οι οποίες κλιμακώθηκαν λόγω της ενεργειακής πολιτικής των δύο χωρών και τις προσπάθειες οριοθέτησης ΑΟΖ.
Οι εν λόγω διαμάχες έχουν ως αποτέλεσμα καθημερινές αναχαιτίσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών, που βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας.
Ως γνωστόν, η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς για τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτές οι αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματά της όσο και των Τουρκοκυπρίων.
«Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Η Τουρκία επέκρινε επίσης τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας το μπλοκ να υιοθετήσει δίκαιη στάση σχετικά με τη διαφορά και να εγκαταλείψει την προνομιακή μεταχείριση της Ελλάδας με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της ΕΕ» αναφέρει η ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα προέτρεψε την υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του PKK, και των Γκιουλενιστών (FETÖ).

Για Συρία

Επίσης, η Τουρκία επικρίνει τα μέλη του ΝΑΤΟ καθώς λένε ότι πολέμησαν ανελέητα εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά δυστυχώς δεν έχουν δείξει την ίδια αποφασιστικότητα κατά της τρομοκρατικής ομάδας PKK και της συριακής πτέρυγάς της, YPG.
«Το PKK είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το συριακό παρακλάδι της ασκεί σημαντική πίεση στις διμερείς σχέσεις με την Άγκυρα».
Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν πρωτίστως με το YPG στη βορειοανατολική Συρία για να πολεμήσουν κατά της τρομοκρατικής ομάδας ISIS.
Από την άλλη, η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά στην παρουσία του YPG στη βόρεια Συρία.
Η Άγκυρα έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί στις ΗΠΑ».
Με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS, λέει η Τουρκία, «οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και υποστήριξη στο YPG, παρά την ανησυχία για την ασφαλεία του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ».
Υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει μια τρομοκρατική ομάδα για να νικήσει μια άλλη, «η Τουρκία διεξήγαγε τις δικές της αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να απομακρύνει σημαντικό αριθμό τρομοκρατών από την περιοχή».

Ουκρανία

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός προτού ο πόλεμος καταλήξει σε περισσότερα θύματα και καταστροφές.
Η Άγκυρα δεσμεύτηκε επίσης να αγωνιστεί για την επίλυση του ζητήματος του διαδρόμου σιτηρών, που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση, μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης ειρήνης.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – δύο σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού – έχει εκτοξεύσει τις τιμές για τα σιτηρά και άλλα προϊόντα διατροφής στα ύψη.
Έχει σταματήσει τις εξαγωγές του Κιέβου, αφήνοντας δεκάδες πλοία εγκλωβισμένα και περίπου 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών εγκλωβισμένους σε σιλό στα ουκρανικά λιμάνια.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και η τελευταία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας λιπασμάτων, ενώ η πρώτη είναι σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού και ηλιελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης