Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Κύπρο ο Δένδιας, αύριο 29/7 η συνάντηση με Baerbock (Γερμανία) – Μαραθώνιος για τις τουρκικές προκλήσεις

Στην Κύπρο ο Δένδιας, αύριο 29/7 η συνάντηση με Baerbock (Γερμανία) – Μαραθώνιος για τις τουρκικές προκλήσεις
Αύριο 29/7 η συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Anna Baerbock, ακολουθεί επίσκεψη στο Παρίσι
Σχετικά Άρθρα

Έναν διπλωματικό μαραθώνιο αρχίζει από σήμερα Πέμπτη 28/7 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ενόψει μάλιστα και της προαναγγελίας της Άγκυρας για την «έξοδο» του τέταρτου γεωτρύπανού της «Abdulhamid Han» στις 9 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα προς τα πού θα κινηθεί το γεωτρύπανο, κάτι που όπως αναφέρεται, θα κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan στις 9 Αυγούστου, την ημέρα που έχει οριστεί ο απόπλους του πλοίου.
Ενόψει αυτών των ιδιαίτερα ανησυχητικών εξελίξεων, ο κ.Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στην Κύπρο όπου και θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη ενώ θα πραγματοποιηθούν και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των κ.κ. Κασουλίδη και Δένδια αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και το πλαίσιο περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, το Κυπριακό και ο τρόπος με τον οποίο η Ελληνοκυπριακή πλευρά αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα, η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ, οι πολυμερείς σχηματισμοί συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Συνάντηση αύριο 29/7 με τη Baerbock

Ο συντονισμός αυτός γίνεται ενόψει και της αυριανής συνάντησης που θα έχει στην Αθήνα ο κ.Δένδιας με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Anna Baerbock, η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα από σήμερα 28/7.
Η επίσκεψη αυτή ήταν να γίνει τον περασμένο Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω του ότι η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είχε βρεθεί θετική στον covid
Κατόπιν της Αθήνας, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Άγκυρα, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας δεδομένων των όσων ανησυχητικών αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Η συνάντηση Δένδια – Baerbock είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή 29/7 όπου θα συζητηθούν πέρα από διμερή ζητήματα, όλες οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια αλλά και οι τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο Παρίσι

Κατόπιν ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Παρίσι όπου και θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Catherine Colonna.
Αυτή θα είναι και η πρώτη διμερής συνάντηση του κ.Δένδια με τη νέα Γαλλίδα ΥΠΕΞ μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.
Και εδώ ο κ.Δένδιας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόθεση της Τουρκίας να βγάλει ένα ακόμα γεωτρύπανο συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης