Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Τουρκία βγάζει στη Μεσόγειο το Abdülhamid Han, ο Akar απειλεί το Καστελόριζο - Φιέστα Erdogan, σε επιφυλακή η Ελλάδα

H Τουρκία βγάζει στη Μεσόγειο το Abdülhamid Han, ο Akar απειλεί το Καστελόριζο - Φιέστα Erdogan, σε επιφυλακή η Ελλάδα
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, τόσο διπλωματικά, όσο και στρατιωτικά
Σχετικά Άρθρα

Σε λίγη ώρα αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας Abdülhamid Han, το οποίο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εν μέσω απειλών προς την Ελλάδα από κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους.
Μάλιστα, για την έξοδο του γεωτρύπανου, θα στηθεί φιέστα, κατά την οποία ο πρόεδρος Erdogan θα ανακοινώσει το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, τόσο διπλωματικά, όσο και στρατιωτικά, καθώς τις τελευταίες ημέρες διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις νότια του Καστελόριζου, με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Γαλλία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον απόπλου του γεωτρύπανου για σήμερα Τρίτη (09/08), ώστε να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάτι που εξήγγειλε σε δηλώσεις του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», προειδοποίησε ο Erdogan.

Tα σενάρια για την πορεία που θα ακολουθήσει το Abdulhamid Han

Τα σενάρια για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου είναι τρία...
Πρώτον: Το Abdulhamid Han ακολουθεί τον δρόμο του Oruc Reis και κινείται ανάμεσα Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κω και Κρήτη.
Δεύτερον: Το Abdulhamid Han επιχειρεί να εισβάλλει σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τρίτον: Το Abdulhamid Han επιχειρεί σε περιοχές που η Κύπρος δεν έχει αδειοδοτήσει για έρευνες.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».
Από την πλευρά της, η Αθήνα επιμένει ότι το 2022 δεν είναι 2020. Ωστόσο, τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και επιχειρούν διπλωματική θωράκιση δείχνοντας τις συνέπειες της ανοχής του αναθεωρητισμού και της επιθετικότητας στον καθρέφτη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι... ευχές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Bakan Fatih Donmez, σε ανάρτηση του στο Twitter έστειλε τις ευχές του για την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Abdülhamid Han» στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Αύριο είναι η μεγάλη μέρα!.. Είμαστε ενθουσιασμένοι… Το τέταρτο πλοίο γεώτρησης #AbdülhamidHan αγκυροβολεί για την πρώτη του γεώτρηση αύριο. Ας είναι ο δρόμος του καθαρός, ο αέρας του εύκολος, η προσπάθειά του σαν τον Abdülhamid Han», έγραψε.

Απειλές Akar για το Καστελόριζο πριν την έξοδο του γεωτρύπανου Abdülhamid Han

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, λίγη ώρα πριν την έξοδο του γεωτρύπανου Abdülhamid Han στη Μεσόγειο.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.
Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.
Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι "αν μπορούν ας έρθουν", εκείνος απάντησε "αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό".

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Επίσης, αναφέρθηκε στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ακάρ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι "η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε "η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση", δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί. Ποτέ δεν παραβιάσαμε."
Τη Δευτέρα, λίγες ώρες αφού ένα τουρκικό μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, υποστήριξε ότι η Άγκυρα εμπόδισε ελληνικά και τουρκικά πλοία που επιχείρησαν να… εισβάλλουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ επέμεινε στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Μάλιστα, ο ίδιος διεμήνυσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η ΕΕ είναι όμηρος και παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών της.

Οικονόμου για Akar: Τα εθνικά μας δίκαια είναι κατοχυρωμένα - Απέναντι στις προκλήσεις η κυβέρνηση τοποθετείται με ψυχραιμία


"Παρακολουθούμε προσεκτικά το θέμα του απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και με αποφασιστικό τρόπο κάνουμε αυτά όπου πρέπει για να έχουμε σταθερότητα", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, κάνοντας αναφορά στο θέμα του τουρκικού γεωτρύπανου Abdülhamid Han.
Μάλιστα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έδωσε απάντηση και στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.
Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι "αν μπορούν ας έρθουν", εκείνος απάντησε "αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό".
Απαντώντας στις δηλώσεις Akar, ο κ. Οικονόμου είπε πως "θα ήταν καλή ιδέα να γίνει αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλασσής με συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων κολυμβητών".
"Απέναντι στις προκλήσεις, όπως του κ. Akar, η κυβέρνηση τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τα εθνικά μας δίκαια είναι κατοχυρωμένα και η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου απέναντι σε αναθεωρητισμούς. Δεν προσθέτει κάτι η ρητορική του κ. Akar. Και επειδή άκουσα ότι είπε ο κ.Akar κάτι για Τούρκους κολυμβητές, θα ήταν καλή ιδέα να γίνει αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλασσής με συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων κολυμβητών. Είναι καλύτερα να δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα, με έμφαση στο διεθνές δίκαιο, και να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Ευρώπη και οι δυο χώρες", ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης