Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία νέα στρατιωτική υπερδύναμη στα drones, έπιασε τη Δύση στον ύπνο - Στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία για τα F16

Η Τουρκία νέα στρατιωτική υπερδύναμη στα drones, έπιασε τη Δύση στον ύπνο - Στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία για τα F16
Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα στις ΗΠΑ για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροπλάνων F-16
Σχετικά Άρθρα

Για εκπληκτική άνοδο της Τουρκίας ως δύναμης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) κάνει λόγο η γερμανική Welt Online, τονίζοντας ότι αιφνιδίασε τη Δύση.
Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα drone Bayraktar, που κατασκευάζονται στην Τουρκία, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην Αφρική,τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο - όπου δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ήθελε να δώσει γεωπολιτική έμφαση (…) Η Τουρκία έχει υπογράψει συμβάσεις πώλησης για τα δημοφιλή ντρόουν της με τουλάχιστον 13 χώρες, ενώ Πολωνία και Λετονία έχουν επίσης πρόσφατα εκδηλώσει ενδιαφέρον (…) Στην πραγματικότητα, η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή μια από τις πιο δραστήριες δυνάμεις drones παγκοσμίως. Αυτό έπιασε τη Δύση απροετοίμαστη, αφού κανείς δεν υπολόγιζε την Τουρκία στη λίστα των κατασκευαστριών στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής (…) Κράτη όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αρνήθηκαν να πωλήσουν ισχυρά μαχητικά drones στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κατά συνέπεια Τούρκοι μηχανικοί ερεύνησαν και ανέπτυξαν τη δική τους τεχνολογία».

Τι κρύβεται πίσω από τα Bayraktar

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ιστορία της κατασκευάστριας που βρίσκεται πίσω από τα Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 αλλά και το πώς σιγά-σιγά εξελίχθηκαν σε «εθνικό σύμβολο», όπως τα χαρακτηρίζει η εφημερίδα.
«Κατασκευάστρια των TB2 είναι η οικογενειακή εταιρεία Μπαϊράκ, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και διευθύνεται από τους αδελφούς Bayraktar (…)
Ενώ ο Haluk επικεντρώνεται στη διαχείριση, ο φιλόδοξος μηχανικός Selcuk καθοδηγεί το πρόγραμμα ντρόουν ως τεχνικός διευθυντής (…) Το 2016 ο Σελτσούκ παντρεύτηκε την κόρη του Erdogan, Σουμεϊγέ.
Εκείνη την περίοδο τα TB2 χρησιμοποιούνταν στον τουρκικό στρατό μόνο για ένα χρόνο, είχαν σχετικά λίγες ώρες πτήσης και μόλις είχαν δοκιμαστεί σε πλήγματα ακριβείας.
Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, η Τουρκία εξαπέλυσε πολλές αμφιλεγόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία.
Τα TB2 χρησιμοποιήθηκαν κατά του κουρδικού PKK, κατά των δυνάμεων του στρατηγού Halifa Haftar στη Λιβύη, κατά των υποστηρικτών του Basar al Assad στη Συρία αλλά και στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας.»

Akar: Στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία για τα F16 - Νέες διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ, τουρκική αντιπροσωπεία
θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα στις ΗΠΑ για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροπλάνων F-16, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Οι συνομιλίες για την απόκτηση των F-16 συνεχίζονται. (...) Έχουμε μια συνάντηση στις 15 Αυγούστου: προσκληθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Hulusi Akar στη διάρκεια διάσκεψης στην Άγκυρα χωρίς να διευκρινίσει ποιος έκανε την πρόσκληση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως συνεχίζει να απορρίπτει τους όρους που τέθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία: οι αμερικανοί βουλευτές απαιτούν από την Άγκυρα να απέχει από οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας και ιδιαίτερα να μην παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτούς τους όρους.
Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», πρόσθεσε ο Akar.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει 40 μαχητικά αεροπλάνα F-16, καθώς και ανταλλακτικά απαραίτητα για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε πως υποστηρίζει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία στη διάρκεια συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.
«Η προσέγγιση του Biden ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη», υπενθύμισε ο Akar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης