Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λήξη συναγερμού - Στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας, το Abdülhamid Han - Erdogan: Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός

Λήξη συναγερμού - Στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας, το Abdülhamid Han - Erdogan: Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί σε περιοχή εντός της κυριαρχίας της Τουρκίας

Σχετικά Άρθρα

Λήξη συναγερμού φαίνεται πως σήμαναν σε Αθήνα, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, σχετικά με την πορεία του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου, Abdülhamid Han.
Ειδικότερα, μιλώντας στην τελετή για τον απόπλου του γεωτρύπανου, ο Erdogan δήλωσε ότι το Abdülhamid Han θα βρεθεί στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας και συγκεκριμένα στο κοίτασμα Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά, κοντά στην Αττάλεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή όπου θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο είναι εντός τουρκικής κυριαρχίας και στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια κανενός. Μάλιστα, ο Erdogan έκανε κι έμμεση αναφορά στην Ελλάδα σχολιάζοντας ότι η Άγκυρα «δεν εποφθαλμιά τα δικαιώματα κανενός».

Πρώτη στάση, ο Κόλπος της Αλεξανδρέττας

Ο Erdogan ανέφερε ότι μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ισχυρό όπλο. «To Abdülhamid Han είναι 7ης γενιάς γεωτρύπανο και για πρώτη φορά η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει αφού ολοκληρώθηκαν οι γεωτρήσεις. Θα στείλουμε το Abdülhamid στη Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο. Η πρώτη περιοχή που θα βρεθεί είναι στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν για δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

Το έμμεσο μήνυμα σε Ελλάδα

«Το γεωτρύπανό μας Abdülhamid Han είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που τραβούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», σημείωσε δηκτικά ο Recep Tayyip Erdogan, προσθέτοντας στη συνέχεια με σαφείς αιχμές για την Ελλάδα ότι «τουλάχιστον θα θυμούνται τον Εθνικό Αγώνα εδώ κι έναν αιώνα. Αλλά δεν πρέπει να φοβούνται. Αρχή μας είναι όχι μόνο να μην επιτρέπουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, αλλά και να μην εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός».
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «θα στείλουμε το πλοίο Αμντουλχαμίντ Χαν στο οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά. Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

H τουρκική NAVTEX για έρευνες έως τις 7 Οκτωβρίου

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε και τη σχετική NAVTEX:
TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA

1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;

36 03.87 N - 031 54.26 E
36 05.88 N - 031 54.23 E
36 05.90 N - 031 56.70 E
36 03.90 N - 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

Image

Με... ελικόπτερο στο Abdülhamid Han


Στην τελετή που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας στο λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση που φιλοξενεί επικών τόνων ρεπορτάζ για τις δυνατότητες του.
Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, έφθασε με ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε στο Abdülhamid Han.

Το τέταρτο από τα πλοία γεωτρύπανα της γείτονος μπορεί να έχει πλήρωμα μέχρι 200 άτομα ενώ το μεγαλύτερο βάθος που μπορεί να φτάσει στην γεώτρηση είναι τα 12.200 μέτρα.
Έχει μήκος 238 μέτρα μήκος και πλάτος 42 μέτρα, πύργο ύψους 104 μέτρων και βάρος 68.000 τόνων.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης