Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ και Τουρκίας για F16 - Από την τροπολογία του Κογκρέσου… στην πρόσκληση για συνάντηση

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ και Τουρκίας για F16 - Από την τροπολογία του Κογκρέσου… στην πρόσκληση για συνάντηση
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι -έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ- αντιπροσωπεία της Τουρκίας μετέβη στις ΗΠΑ για συνομιλίες για τα F16
Σχετικά Άρθρα

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία και κυρίως την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό F-16.
Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αποκάλυψε ότι τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη στις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ, αν και δεν διευκρινίζεται από ποιον προήλθε. Πρόκειται για μια εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει προηγηθεί η τροπολογία του Κογκρέσου που θέτει συγκεκριμένους όρους για την πώληση των αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν από την Άγκυρα να απέχει από οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας και ιδιαίτερα να μην παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.
«Για το ζήτημα της προμήθειας και του εκμοντερνισμού των F-16 από τις ΗΠΑ: Τρεις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022.
«Η τεχνική αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέβη στις ΗΠΑ για συνομιλίες, μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ, με σκοπό την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 το συντομότερο δυνατό» επισημαίνεται σε αναρτήσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Tourkia_twwwt.JPG

Η συνάντηση Biden με Erdogan για τα F-16

Έπειτα από μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, o πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου: «Πρέπει να πουλήσουμε τα F-16 στην Τουρκία. Το είπα τον Δεκέμβριο και η θέση μου δεν έχει αλλάξει από τότε. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην τα πουλήσουμε. Χρειαζόμαστε την έγκριση του Κογκρέσου για να φτάσουμε εκεί και νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί».

H τροπολογία-φρένο

Ωστόσο, τον Ιούλιο, πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η διακομματική τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάπας που δημιουργεί εμπόδια στην αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 από την Τουρκία.
Η τροπολογία που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Φρανκ Παλόνε και Κρις Πάπας εγκρίθηκε με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179 κατά.
Οι περιορισμοί που θέτει η τροπολογία, μπορούν να αρθούν μόνο αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη όρων

Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν είναι «δεσμευτικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης