Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan «κλείνει» S400 (Ρωσία) και «παζαρεύει» για F16 (ΗΠΑ) - Υπεγράφη η νέα συμφωνία με Μόσχα

tags :
Ο Erdogan «κλείνει» S400 (Ρωσία) και «παζαρεύει» για F16 (ΗΠΑ) - Υπεγράφη η νέα συμφωνία με Μόσχα
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία (FSVTS) αποκάλυψε την υπογραφή της σύμβαση για την προμήθεια του δεύτερου πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Σε δύο ταμπλό συνεχίζει να παίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και την ώρα που είναι σε εξέλιξη το «παζάρι» με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό και την προμήθεια νέων F-16, κλείνει με τη Ρωσία συμφωνία για νέο πακέτο S-400.
Την αποκάλυψη έκανε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία (FSVTS), Dmitry Shugaev, στο διεθνές φόρουμ Army-2022. «Η σύμβαση για την προμήθεια της Τουρκίας για δεύτερο σύστημα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 (SAM) έχει υπογραφεί, ενώ το έγγραφο συνεπάγεται τον εντοπισμό της παραγωγής μεμονωμένων εξαρτημάτων του συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κι αυτό, τη στιγμή τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στις ΗΠΑ (έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ) για διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά F-16 (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), συμφωνία που έχει κλείσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, με τον Erdogan, κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο τη Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

H νέα συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών S-400

Ο Shugaev -μιλώντας στο ρωσικό TASS- δήλωσε ότι η σύμβαση για τους S-400 είναι πλέον ισχύ και εφαρμόζεται.
«Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Προβλέπει επίσης τον εντοπισμό της παραγωγής μεμονωμένων στοιχείων του συστήματος. Το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph είναι ένα μοναδικό σύστημα. Και μπορώ να δηλώσω με πλήρη σιγουριά ότι, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια κάποιο κράτος θα δημιουργήσει ένα σύστημα που, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά απόδοσης του, θα μπορούσε να προσεγγίσει το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Shugaev μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ενισχύεται η «συμμαχία» Τουρκίας και Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Shugaev, στο πλαίσιο των συμφωνιών αναπτύσσεται η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.
«Η δύσκολη πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ρωσικής πλευράς και των εταίρων. Ωστόσο, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία, αναπτύσσεται σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους, σε διαφανή και αμοιβαία επωφελή βάση», είπε ο ίδιος.

H κόντρα Τουρκίας και ΗΠΑ για τους S-400

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των ρωσικών S-400, ήταν η αιτία για την οποία -τον Σεπτέμβριο του 2021- η Τουρκία αποβλήθηκε επίσημα από το πρόγραμμα των ΗΠΑ για την παραγωγή F-35, παρά το γεγονός ότι είχε καταβάλει προκαταβολή.
Εκ τότε, οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν στο κόκκινο μέχρι που Erdogan και Biden συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και μετά την άρση του veto που είχε θέσει η Τουρκία στα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Η Ουάσινγκτον έχει αξιώσει επανειλημμένα από την Άγκυρα να απαλλαγεί από τους S-400, πολύ προτού παραληφθεί η πρώτη συστοιχία, τον Ιούλιο του 2019. Η Άγκυρα από την πλευρά της επιχειρηματολογεί πως αναγκάστηκε να επιλέξει τους S-400 διότι οι ΗΠΑ δεν της προσέφεραν με ικανοποιητικούς όρους το αντίστοιχο σύστημα Patriot.

H συμφωνία για τα F-16

Όσον αφορά τα αμερικανικά F-16, υπενθυμίζεται από τη Βουλή των ΗΠΑ έχει ψηφιστεί τροπολογία που βάζει φρένο σε ενδεχόμενη επίσημη συμφωνία. Όπως προβλέπεται, οι περιορισμοί θα αρθούν μόνο αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν είναι «δεσμευτικές». Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, έχει δηλώσει ότι απορρίπτει τους όρους που τέθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτούς τους όρους. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», επεσήμανε πρόσφατα ο Akar.

Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες» για την αγορά S-400 

Ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 16/8 ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την αποστολή στην Άγκυρα μιας δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ωστόσο ένας Τούρκος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα αμφισβήτησε αμέσως την πληροφορία αυτήν.
«Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες.
Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση», είπε ο αξιωματούχος αυτός.
«Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς.
Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε.
Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για την παράδοση ρωσικών συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020 και απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης