Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίλυση ουκρανικού επιδιώκει να καρπωθεί ο Erdogan: Πρόταση σε Zelensky για συνάντηση με Putin - Θετικός ο Ρώσος πρόεδρος

Επίλυση ουκρανικού επιδιώκει να καρπωθεί ο Erdogan: Πρόταση σε Zelensky για συνάντηση με Putin - Θετικός ο Ρώσος πρόεδρος
Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Putin -κατά συνάντηση του με τον Erdogan στο Σότσι- εμφανίστηκε θετικός για μια συνάντηση με τον Zelensky
Σχετικά Άρθρα

(upd1) Την επίλυση του ουκρανικού και τον τερματισμό του πολέμου ή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία επιδιώκει να καρπωθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Κι είναι προφανές πως εάν τα καταφέρει θα αναδειχθεί στον απόλυτο κυρίαρχο της περιοχής, εξέλιξη που θα εκτοξεύσει στα ύψη και τη δημοτικότητα του ενόψει των προεδρικών εκλογών, που χρονικά τοποθετούνται το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος -κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογο του, Volodymyr Zelensky, παρόντος του γγ του ΟΗΕ, Antonio Guterres- θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Όπως μεταδίδει το CNN Turk, στόχος της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης για την εκεχειρία στην Ουκρανία και στη συνέχεια η μπάλα να περάσει στις αντιπροσωπείες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass ο Zelensky στο πλαίσιο της συνάντησης στο Lviv ζήτησε από Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την «αποστρατιωτικοποίηση και πλήρη απελευθέρωση από τα ρωσικά στρατεύματα» του πυρηνικού σταθμού της Zaporozhye, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που απέκλεισε κατηγορηματικά αυτή την πρόταση.

Το σενάριο για τη συνάντηση Putin με Zelensky

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το CNN Turk μεταδίδει ότι, ο Putin κατά τη συνάντηση του με τον Erdogan, στο Σότσι, «άφησε να εννοηθεί» ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μόσχα έχει αμβλύνει τη θέση της όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων.
Επίσης, το CNN Turk επισημαίνει ότι αν και αρχικά η ρωσική πλευρά επέμενε ότι η συνάντηση μεταξύ Putin και Zelensky θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών σε επίπεδο αντιπροσωπεία, τώρα φαίνεται να έχει αλλάξει η προσέγγιση. Σύμφωνα με τις πηγές του τουρκικού δημοσιεύματος, τώρα «οι ηγέτες μπορούν να συζητήσουν και να καθορίσουν ένα οδικό χάρτη και στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες να αρχίσουν να εργάζονται ώστε ο οδικός χάρτης να υλοποιηθεί».
Σύμφωνα με πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία είναι πιθανό να μην αφορά στον τερματισμό της σύγκρουσης αλλά στην κατάπαυση του πυρός.

Η συνάντηση στο Σότσι

Στις 5 Αυγούστου, ο Putin συναντήθηκε με τον Erdogan, στο Σότσι.
Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι είχε προτείνει στον Ρώσο ομόλογο του μια συνάντηση με τον Volodymyr Zelensky στην Τουρκία.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ συμπλήρωσε ότι ο Guterres θα συζητήσει επίσης με τον Zelensky για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Zaporizhzhia και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Το αίτημα Zelensky για αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Lviv.
Τι είναι γνωστό για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye
«Ο ΟΗΕ πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια αυτής της στρατηγικής εγκατάστασης», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο κανάλι του στο Telegram, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στον σταθμό «αποστρατιωτικοποίηση και πλήρης απελευθέρωση από τα ρωσικά στρατεύματα».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ωστόσο αργότερα την εν λόγω πρόταση.
Υπενθυμίζεται πως ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί.
Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται κοντά στην γραμμή του μετώπου, και επανειλημμένα έχουν δεχθεί πυρά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.
Ουκρανία και Ρωσία, κατηγορούν η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης