Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες ιαχές Erdogan κατά Ελλάδας: Υπάρχει όριο στην υπομονή μας - Θυμηθείτε, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ

Νέες ιαχές Erdogan κατά Ελλάδας: Υπάρχει όριο στην υπομονή μας - Θυμηθείτε, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ
Νέα πυρά Erdogan κατά της Ελλάδας...
Σχετικά Άρθρα
Nέα πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για άλλη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Kaferovic. 

«Διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις μου…
Γιατί τι είπα; Ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ… Όταν έρθει η ώρα.
Κατέχουν αυτά τα νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά.
Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, υπάρχει όριο στην υπομονή μας.
Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η ειρήνη.
Από τη στιγμή που βλέπουμε τη σωτηρία, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα.
Όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα.
Το κλείδωμα των αεροπλάνων με ραντάρ δεν είναι καλός οιωνός».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φράση του Τούρκου προέδρου «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις μία ημέρα πριν, χθες (5/9/2022), ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προχωρήσει σε άλλο ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί όταν έρθει η ώρα, κάνοντας ξανά αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1922.
«Έλληνες, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε τον χρόνο πίσω, αν πάτε πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ.
Ένα έχουμε να τους πούμε: Θυμηθείτε τη Σμύρνη», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Στήριξη σε Putin: Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αναφερθεί και στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει στην Ευρώπη, μόλις ένα 24ωρο αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει πλήρως, εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία.
Ο ίδιος απέδωσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Ρωσίας. «Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του Putin και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: "Αν κάνετε έτσι, θα κάνω αυτό"», υποστήριξε.
«Ο Putin χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτά του φυσικου αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα», πρόσθεσε ο Erdogan υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα».
Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μολονότι προμήθευσε στο Κίεβο μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.
Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της φυσικού αερίου.

Μητσοτάκης σε Colonna: Η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή

Για τις επαναλαμβανόμενες και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας, ενημέρωσε τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Katherine Colonna, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε την επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη και είχε την ευκαιρία να ενημερώσει κατ' ιδίαν για τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών τους, οι οποίες φτάνουν μέχρι και στην αμφισβήτητη της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση του συντονισμένη προσπάθεια της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάγησαν απόψεις για διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, με αιχμή την ενεργειακή κρίση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην κυρία Κολονά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης