Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan για... εισβολή σε Ελλάδα: Είναι μηχανισμός απειλής - Θα τους μιλήσουμε στη γλώσσα τους

Erdogan για... εισβολή σε Ελλάδα: Είναι μηχανισμός απειλής - Θα τους μιλήσουμε στη γλώσσα τους
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα λειτουργεί «σαν μηχανισμός απειλής» κάτι που «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τη συζήτηση περί εισβολής στην Ελλάδα, που πυροδοτήθηκε μετά τη δήλωση του «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», συντηρεί ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Σε σημερινές του δηλώσεις επανέλαβε το αφήγημα περί ελληνικών παραβιάσεων, επέμεινε στους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης τουρκικών F-16 από ελληνικούς S-300, αλλά και στην αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών. Στο τραπέζι έβαλε ακόμα και τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Η δήλωση του Erdogan

Κατά την επιστροφή του από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Τούρκος πρόεδρος ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο εισβολής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για την πρόσφατη δήλωση του ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» αλλά και για το εάν αναφέρεται σε κάποια στρατιωτική επέμβαση ή σε διαφορετικά μέτρα. Η απάντηση του προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς -μεταξύ άλλων- χαρακτηρίζει την Ελλάδα «μηχανισμό απειλής».
Πιο αναλυτικά, ο Erdogan απάντησε: «Νομίζω ότι τα σημεία που έχω εκφράσει και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300. Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τoυς δικούς μας S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι’ αυτό. Συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας ενάντια στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς που προκύπτει από συνθήκες.
Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η ίδρυση βάσεων. Η Αμερική οδηγεί σε αυτό. Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Joe Biden) όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφερθούν τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα.
Από την άλλη, υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των ναυτικών δικαιοδοσιών. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορει να γίνει αποδεκτό. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, εργάζονται σχεδόν σαν μηχανισμός απειλής, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Αντιλαμβάνομαι ότι το καταλαβαίνουν και αυτοί».

Στροφή σε Ρωσία για μαχητικά αεροπλάνα

Η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα, αν οι ΗΠΑ δεν της δώσουν καταδιωκτικά F-16, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μ' αυτό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
«Υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας στέλνουν σινιάλα», πρόσθεσε αναφερόμενος σε χώρες που είναι εν δυνάμει προμηθευτές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe «Biden έχει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα F-16, αλλά άφησε να εννοηθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι (το άλλο μεγάλο, δεξιό κόμμα των ΗΠΑ) είναι κατά», υπενθύμισε ο Erdogan. «Ο υπουργός μου των Εξωτερικών συνάντησε έναν αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλγαρία (...) ο οποίος είπε πως θα μπορούσαν να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε ωστόσο.

Οι πολεμικές απειλές της Τουρκίας

Την απειλή «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» την έχει εκστομίσει πολλές φορές κατά τα τελευταία 24ωρα, ο Erdogan. Πρόκειται για μια φράση που παραπέμπει ευθέως στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Αναλυτές εκτιμούν πως πίσω από το νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου εναντίον της χώρας μας είναι πιθανότατα η άρνηση της Ουάσιγκτον για την αγορά των F-16. Γι' αυτό και στις σημερινές του δηλώσεις ο Erdogan έκανε ειδική αναφορά στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, στην επικείμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Η στάση της Ελλάδας

Από την πλευρά της, η Ελλάδα αν και συνιστά ψυχραιμία, διακρίνεται κι ένας... προβληματισμός. Μηνύματα κατά του αναθεωρητισμού έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις του έχει εμφανιστεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα» δήλωσε πρόσφατα.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών έχει αποστείλει επιστολές στο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, καθώς και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ζητώντας την άμεση καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων. Στις εν λόγω επιστολές παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan. Όπως σημειώνεται στις επιστολές, οι δηλώσεις είναι «απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβλητικές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης