Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

American Enterprise Institute: Οι 4 λόγοι που ο Erdogan θα θελήσει έναν πόλεμο με την Ελλάδα - Η ευθύνη της κυβέρνησης Biden

American Enterprise Institute: Οι 4 λόγοι που ο Erdogan θα θελήσει έναν πόλεμο με την Ελλάδα - Η ευθύνη της κυβέρνησης Biden
Για τον Erdogan, ένας πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν η τέλεια λύση…
Σχετικά Άρθρα

Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει η πρόκληση ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του American Enterprise Institute, Michael Rubin… που εκτιμά πως ο κατάλογος των χωρών που υποφέρουν από την τουρκική επιθετικότητα είναι μακρύς, με την ανοχή και των ΗΠΑ.
«Η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου, έχει χρησιμοποιήσει τα F-16 και τις Ειδικές Δυνάμεις της κατά των Αρμενίων, Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι έχει εγκαθιδρύσει 68 φυλάκια στο έδαφος της χώρας του, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει το Ιράκ κάθε βράδυ, η Άγκυρα πραγματοποιεί εθνοκαθάρσεις σε ολόκληρες συνοικίες στη βόρεια Συρία κ.λπ.» επισημαίνει ο Michael Rubin…
Σε αυτό το πλαίσιο, η κλιμάκωση των απειλών εκ μέρους του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan κατά της Ελλάδας θα πρέπει να ανησυχήσουν τους ιθύνοντες.
Πράγματι, η ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι καινούργιο και προϋπήρχε του κυβερνήτη της Τουρκίας για δεκαετίες.

Τέσσερις παράγοντες…

Τέσσερις παράγοντες, ωστόσο, κάνουν τη σημερινή κρίση διαφορετική.
α) Ο Erdogan είναι ανοιχτά ρεβανσιστής.
Επιδιώκει να αναθεωρήσει —πάντα υπέρ της Τουρκίας— την αιωνόβια Συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Ισχυρίζεται ψευδώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες αποστρατικοποίησης, και Τούρκοι πολιτικοί υποστηρίζουν περαιτέρω ότι πρέπει να κατέχουν όλα τα νησιά ανατολικά της μέσης γραμμής στο Αιγαίο.
Η Τουρκία δεν περιορίζει τέτοιες προκλήσεις σε χάρτες.
Τα τουρκικά τζετ παραβιάζουν τακτικά τον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών όπως το Καστελόριζο.
Οι δηλώσεις του State Department, που θυμίζουν Πόντιο Πιλάτο, χειροτερεύουν τα πράγματα.
Με απλά λόγια, η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και κατέχει κυπριακό έδαφος και όχι το αντίστροφο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken θα πρέπει να το καταστήσει σαφές.
Η ηθική ισοδυναμία και τα ψέματα δεν αποτελούν βάση για ειρήνη και δικαιοσύνη.

β) Η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει.
Ο Erdogan ανέβηκε στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, λόγω της εκτεταμένης δυσαρέσκειας για τον πληθωρισμό, της αδυναμίας της τουρκικής λίρας και της διαφθοράς στην άρχουσα ελίτ.
Σήμερα, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 80%, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια και ο Erdogan και η οικογένειά του έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι.
Επειδή ο Erdogan ασκεί δικτατορικό έλεγχο στην Τουρκία και έχει εκδιώξει, έχει φυλακίσει ή περιθωριοποιήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική αντιπολίτευση.
Ωστόσο δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη για τη δεινή κατάσταση της Τουρκίας.
Αντίθετα, επιδιώκει μια κρίση για να αποσπάσει την προσοχή.
Η κατάληψη των ελληνικών νησιών και η τόλμη της Αθήνας θα ήταν η τέλεια εκτροπή.

γ) Σημειώνεται πως η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές.
Στο State Department τρέφουν ευσεβείς πόθους:
Πολλοί που μεριμνούν για τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, αναγνωρίζουν πόσο προβληματικός μπορεί να είναι ο Εrdogan, αλλά ελπίζουν ότι οι ψηφοφόροι που έχουν κουραστεί από τις υπερβολές του απλώς θα τον εκδιώξουν στις εκλογές του επόμενου έτους.
Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, είναι ότι ο Εrdogan, ο οποίος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως υπηρέτη της σαρία και του ιμάμη της Κωνσταντινούπολης, δεν θα συναινέσει στη λαϊκή βούληση.
Η πραγματικότητα είναι ότι εάν είναι πεπεισμένος ότι θα ηττηθεί στις κάλπες με πολύ μεγάλη διαφορά, τότε θα πυροδοτήσει μια κρίση και θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόφαση για να αποφύγει τις εκλογές.

δ) Η κυβέρνηση Biden έκανε λάθος: Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήθελε ουτε καν να ακούσει για Erdogan, η ομάδα του έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω τους τελευταίους μήνες, παρέχοντας υποστήριξη για πώληση F-16 στην Τουρκία.
Ίσως ο Biden και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan πίστευαν ότι αυτό θα καθησυχάσει τον Erdogan για την απώλεια των F-35 και θα ενθάρρυνε την Τουρκία να βοηθήσει την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος ερμήνευσε την κίνηση Biden ως αδυναμία για να εντείνει τις επιθέσεις στους γείτονές του.
Πίστεψε δε πως θα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον πυραύλους S-400 από τη Ρωσία χωρίς συνέπειες.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία παίζει ένα διπλό παιχνίδι με την Ουκρανία, κάνοντας τόσο πολλά για να βοηθήσει τη Ρωσία να ξεφύγει από τις διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες των πράξεών της, όπως η Κίνα, το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Συμπέρασμα: Ένας πόλεμος με την Ελλάδα είναι πιθανό να έρθει, όχι λόγω ενεργειών ή παραλείψεων της Αθήνας, αλλά επειδή ο Erdogan θέλει απεγνωσμένα να στρέψει την προσοχή αλλού, καθώς το κράτος του βυθίζεται στη θάλασσα της επικείμενης χρεοκοπίας.
Τα ερωτήματα που πιθανότατα θα χρειαστεί να απαντήσει η κυβέρνηση Biden είναι τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η επιθετικότητα της Τουρκίας, τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα τουρκικά στρατεύματα…
Καταγραφή_360.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης