Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε απέραντο νεκροταφείο - Οι διώξεις Τούρκων πολιτών στη Δυτική Θράκη δεν έχουν όρια

Erdogan: Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε απέραντο νεκροταφείο - Οι διώξεις Τούρκων πολιτών στη Δυτική Θράκη δεν έχουν όρια
Erdogan: Οι συνομιλίες για την πώληση F-16 «εξελίσσονται θετικά»
Σχετικά Άρθρα
Στη γνωστή ρητορική προκλητικότητας κατά της Ελλάδας προχώρησε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, μετά τις φωτογραφίες - σοκ νεκρών βρεφών που κοινοποίησε από ναυάγιο στο Αιγαίο, κατηγορώντας ξανά τη χώρα μας πως «έχει δημιουργήσει ένα απέραντο νεκροταφείο στη θάλασσα από πρόσφυγες που απωθεί το λιμενικό με παράνομους τρόπους (push back)». 
Επιπλέον, δεν αρκέστηκε εκεί καθώς συνέχισε κατηγορώντας τη χώρα μας για διώξεις Τούρκων πολιτών από τη Δυτική Θράκη.

«Μάθημα ανθρωπιάς»

Αναλυτικά, ο Erdogan μιλώντας από τη Νέα Υόρκη είπε ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε τα επιχειρήματα του με διάφορα οπτικά «στοιχεία».
«Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το νεκρό σώμα του μωρού Asim, που ήταν 9 μηνών, και του 4χρονου Abdulvahab, που έχασαν τη ζωή τους όταν οι Έλληνες λιμενικοί βύθισαν τις βάρκες τους», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Τρίτη, ο Erdogan κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τη «δίωξη» των μεταναστών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας:
«Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο Πέλαγος σε νεκροταφείο για τους πρόσφυγες με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της».
Ο Erdogan είπε ότι είναι αδύνατο να μην συγκινηθείς αφού δεις αυτές τις οδυνηρές φωτογραφίες.
«Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς δείχνοντας τις φωτογραφίες των νεκρών σωμάτων αυτών των μωρών και πιστεύω ότι έχουμε παραδώσει ένα μάθημα ανθρωπιάς στον κόσμο».
Η Άγκυρα και οι παγκόσμιες οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας γράφει η Daily Sabah να απωθεί τους αιτούντες άσυλο πίσω στα τουρκικά ύδατα και να τους απαγορεύει την είσοδο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

«Η δίωξη των πολιτών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια»

Συγκεκριμένα, ο Erdogan συνέχισε επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία σημείωσε ότι «ποτέ δεν έδιωξαν κανέναν Έλληνα από τη Τουρκία» και ότι «η δίωξη των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια».
«Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. "Πού είναι τα παιδιά σου;" "Στην Αμερική", μου είπαν. Τους είπα "Φέρτε τους να ζήσουν εδώ". Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτά τα παιδιά αν δεν είχαν», υποστήριξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας:
«Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. μουφτήδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ κλπ; Όχι» σχολίασε, ξεχνώντας ότι ο διορισμός μουφτήδων από την ελληνική πολιτεία προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να εμπλέξει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας:
«Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: "Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο". Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα!», ισχυρίστηκε.
«Η πόρτα μας, υποστήριξε, είναι πάντα ανοιχτή (για τους Έλληνες), δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι συνομιλίες για την πώληση F-16 «εξελίσσονται θετικά»

Σχετικά με την πώληση αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα, ο Erdogan είπε ότι οι συνομιλίες «εξελίσσονται θετικά».
"Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί.
Νομίζω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτό το συντομότερο δυνατό.
Φυσικά, δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα λεπτομερώς με τον Biden στη δεξίωση.
Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητηθούν αυτά τα θέματα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας», πρόσθεσε.

Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 τζετ F-16 και εξοπλισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που έχει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο απόθεμά της.
Τον Ιούλιο, ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία που δημιουργεί ένα νέο εμπόδιο για την πώληση.
Απαγορεύει την πώληση εκτός εάν ο Πρόεδρος Joe Biden πιστοποιήσει ότι η μεταφορά είναι  υπέρ των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και εγγυάται στο Κογκρέσο ότι τις 120 ημέρες πριν από τη μεταφορά, η τουρκική κυβέρνηση δεν «παραβίασε την κυριαρχία της Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω εδαφικών υπερπτήσεων».
Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν είναι «δεσμευτικές» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπεφταν υποχείριο σε τέτοια «παιχνίδια».

Για το ζήτημα της Κριμαίας

Η Τουρκία εξέφραζε πάντα τη δέσμευσή της για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ενότητα της Ουκρανίας από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, δήλωσε επίσης την Πέμπτη 22/9 ο Πρόεδρος Erdogan.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο Türkevi στη Νέα Υόρκη, ο Erdogan είπε ότι η ανταλλαγή κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 300 άτομα και με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου.
Μεταξύ αυτών που αντάλλαξαν, πέντε ανώτεροι Ουκρανοί διοικητές έφτασαν στην Τουρκία, όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του πολέμου, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy να τους χαιρετίζει ως «υπερήρωες».
Ο Erdogan. είπε ότι η ανταλλαγή προέκυψε ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κίνησης που είχε με τον Zelensky και τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και έχει προσπαθήσει να εξισορροπήσει τις σχέσεις μέσω του πολέμου, απορρίπτοντας τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα ενώ επικρίνει επίσης τη ρωσική εισβολή και προμηθεύοντας το Κίεβο με οπλισμένα drones.

Για τα σιτηρά

"Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη ειρήνης και της σταθερότητας στο μέλλον.
Για παράδειγμα, μόλις επιστρέψουμε, θα καλέσουμε ξανά τους ηγέτες και θα συνεχίσουμε την τηλεφωνική μας  επικοινωνία μαζί τους", πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Δυστυχώς, ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να τερματίσει τον πόλεμο, δεν μπόρεσε να σταματήσει την αιματοχυσία, ούτε μπόρεσε να βρει λύση στις ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του πολέμου.
Οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (Αντόνιο Γκουτέρες) η δημιουργία του διαδρόμου των σιτηρών σε αυτό το θέμα έχουν καθησυχάσει κάπως τον ΟΗΕ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου», είπε ο Erdogan.
Η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία είχαν σταματήσει μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο.

Συζήτηση με τον Putin για έναρξη πτήσεων από Ρωσία στα κατεχόμενα της Κύπρου

Ο Τούρκος πρόεδρος -σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV- δήλωσε ότι συζήτησε την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχομενα με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Οι πτήσεις από τη Ρωσία θα παρέχουν στήριξη για την οικονομία εκεί, δεδομένων των πιθανών εσόδων από τον τουρισμό, είπε ο Erdogan: "Αν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου', φυσικά θα είμαστε ευχαριστημένοι".
Η άνοδος του τουρισμού θα οδηγήσει σε ένα "σοβαρό άλμα όσον αφορά την οικονομία", πρόσθεσε.
Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Τουρκοκύπριος 'υπουργός Μεταφορών' είπε ότι δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν πτήσεις προς το νέο αεροδρόμιο Ερτζάν, το οποίο θα ανοίξει στις 15 Νοεμβρίου.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο διέψευσε προ ολίγων ημερών "οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης", σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι για τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που προανήγγειλαν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.
"Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν διεξήγε ποτέ κανενός είδους συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν προχωρήσαμε σε οιεσδήποτε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε με καμία από τις πλευρές μέσω των πρεσβειών. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε", είχε αναφέρει εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο πρακτορείο, χωρίς αυτός να κατονομάζεται. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του ίδιου Ρώσου εκπροσώπου, όπως μεταφέρονται από το ρωσικό πρακτορείο, "η πρεσβεία δεν σχολιάζει εικασίες και μη διασταυρωμένες ανακοινώσεις μεμονωμένων ΜΜΕ".
Ρωσικές διπλωματικές πηγές στη Μόσχα περιέγραψαν νωρίτερα ως "επινοήσεις του τουρκικού Τύπου" τα σχετικά δημοσιεύματα, χωρίς όμως να υπάρξουν άλλες επίσημες δηλώσεις για το θέμα.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η ανταλλαγή κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 300 άτομα και με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου, μετέδωσε το NTV.
Ο Erdogan φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η ανταλλαγή έγινε ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κίνησης που διεξήγαγε με τον Zelensky και τον Ρώσο πρόεδρο.
"Η Τουρκία έλαβε τώρα το αποτέλεσμα της πίστης της στη δύναμη του διαλόγου και της διπλωματίας", φέρεται να είπε στο τέλος της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Αυτή η ανταλλαγή αιχμαλώτων, που πραγματοποιήθηκε υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου", είπε.
"Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στο μέλλον. Για παράδειγμα, μόλις επιστρέψουμε, θα καλέσουμε ξανά τους ηγέτες και θα συνεχίσουμε την τηλεφωνική μας διπλωματία μαζί τους", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης