Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας: Να λογικευτούν όσοι ενθαρρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου

Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας: Να λογικευτούν όσοι ενθαρρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου
Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση που διήρκεσε 4 ώρες, για τις «προκλήσεις της Ελλάδας» ειπώθηκε ότι «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας θα προστατεύονται εντός του νομικού πλαισίου».

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK), υπό την προεδρία του Recep Tayyip Erdogan.
Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση που διήρκεσε 4 ώρες, για τις «προκλήσεις της Ελλάδας» ειπώθηκε ότι «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας θα προστατεύονται εντός του νομικού πλαισίου».
Tαυτόχρονα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι κάλεσαν «αυτούς που παρότρυναν την Ελλάδα να να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου να λογικευτούν (σ.σ. εννοεί τις ΗΠΑ)».
Υπενθυμίζεται πως τα βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και oι επιπτώσεις στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Μάλιστα, αναφέρεται πως «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση», ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε «με λεπτομέρεια».
Όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά, «αξιολογήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις, ιδίως ο οπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα». 

Τι αποφασίστηκε

  • Οι κύκλοι που ενθάρρυναν την Ελλάδα να στρατιωτικοποίησει τα νησιά πρέπει να επανέλθουν στην κοινή λογική.
  • Σε ό,τι αφορά την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης, έγινε έκκληση να ανατραπεί αυτή η απόφαση, η οποία είναι αντίθετη στο πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
  • Τονίστηκε ότι «δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας».
  • Να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία των Κατεχομένων από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες ενώ τονίστηκε πως οι δραστηριότητες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα.
  • Τα βήματα προς τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ειρήνη.

Η Τουρκία με Navtex βγάζει το ερευνητικό σκάφος Yunus δυτικά της Λέσβου


Και ενώ οι Τούρκοι καταγγέλλουν τους Έλληνες, με παράνομη NAVTEX βγάζουν το ερευνητικό «Yunus» στο Αιγαίο.
H NAVTEX δεσμεύει μία περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.
Παράλληλα, συνεχίστηκαν για άλλη μια ημέρα οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς σήμερα Τετάρτη καταγράφηκαν 54 παραβιάσεις με μία να γίνεται από αεροσκάφος ATR-72, 5 από τα μαχητικά και 48 από τα UAV.
Μάλιστα μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπέρπτηση.
Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε 2 σχηματισμούς ,2 σε ζεύγη, ενώ πάνω από περιοχές του Αιγαίου πέταξαν και πέντε 4 μεμονωμένα αεροσκάφη, 3 UAV και 1 ATR-72.
Παράλληλα έγιναν και 5 παραβάσεις.
Σημειώνεται, ότι τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

YΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει:
«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).
Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.
Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

State Department: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department σε ερώτημα που του τέθηκε για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νed Price, τόνισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται.
Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη».

Στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος 

Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνογαλλική άσκηση «Λόγχη», με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα. 
Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή, ωστόσο δεν ανεβάζουν τους τόνους ούτε δραματοποιούν μια προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση, παρά το γεγονός ότι και η Τουρκία πραγματοποιεί ασκήσεις με στόλο. 
Να επισημανθεί πως το Orus Reis το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών των συστημάτων του στην θαλάσσια περιοχή του Βοσπόρου. 
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του Orus Reis τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης