Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ban Ki-moon (πρώην ΓΓ ΟΗΕ): Ανησυχώ βαθιά για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ban Ki-moon (πρώην ΓΓ ΟΗΕ): Ανησυχώ βαθιά για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Ο πρώην ΓΓ ΟΗΕ ανησυχεί για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας
Την έντονη ανησυχία του για την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, σημειώνοντας ότι, από την πλευρά του, ο ΟΗΕ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε να πείσει τις δύο πλευρές και "ιδίως την τουρκική κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως".
"Ανησυχώ βαθιά γιατί η ένταση αυτή συνεχίζεται. Εξαιτίας της κατάστασης που ζούμε, οι ανελεύθερες δημοκρατίες-χώρες δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς. Είναι λυπηρό που η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται ".
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και απαντώντας στον αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, σημείωσε πως ο πόλεμος δεν είναι επιλογή σε καμία περίπτωση. "Βλέπουμε τα αποτελέσματα των μονομερών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δημοκρατικές χώρες και αγαπούν την ειρήνη, γιατί αυτή η ένταση συνεχίζεται όλες αυτές τις δεκαετίες. Είναι η ώρα οι ηγέτες των δύο χωρών με την βοήθεια του ΟΗΕ και της ΕΕ να επιλύσουν τις διαφωνίες".
Παράλληλα, καταδίκασε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας και τόνισε πως είδε με τα μάτια του "πόσο τρομερές ήταν οι μαζικές δολοφονίες πολιτών από το ρωσικό στρατό. Τρομοκρατήθηκα. Για τα εγκλήματα αυτά ( η Ρωσία) πρέπει να λογοδοτήσει".
Ο πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και την ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει την παράνομη εισβολή. "Είναι λυπηρό και απαράδεκτο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ανενεργό, εξαιτίας του βέτο που μπορεί να ασκήσει η Ρωσία. Ελπίζω η Ρωσία να λογικευτεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι απαράδεκτο μία υπερδύναμη να επιτίθεται ενάντια σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης