Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αιχμές Δένδια για τη συμφωνία Τουρκίας και Αλβανίας: Aναθεωρητικές δυνάμεις θέλουν να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής

Αιχμές Δένδια για τη συμφωνία Τουρκίας και Αλβανίας: Aναθεωρητικές δυνάμεις θέλουν να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής
Αύριο (22/12/2022) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου
Σχετικά Άρθρα
Δυσφορία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η συμφωνία της Τουρκίας με την Αλβανία για την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, που ανακοινώθηκε χθες (20/12/2022), λίγες ώρες δηλαδή πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στα Τίρανα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Edi Rama, ευχαρίστησε μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, χαρακτηρίζοντάς τον «στρατηγικό εταίρο».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας προέβη σε έμμεση αναφορά στη συμφωνία επισημαίνοντας πως «υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να έχουν αναθεωρητικές βλέψεις και επιδιώξουν να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής στα Βαλκάνια».

Η επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στα Τίρανα, με την Αλβανίδα ομόλογο του, Olta Xhaçka, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη για τη Πέμπτη (22/12/2022) επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της βορείου Ηπείρου, στη Δερβιτσάνη, τη Λιβαδειά και τη Χιμάρα.
«Είναι μονόδρομος όταν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις που θέλουν να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές και αντιλήψεις και θέλουν να επηρεάσουν τα δυτικά βαλκάνια όχι με στόχο τη συνεργασία αλλά για να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής» δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ταύτιση απόψεων με την Αλβανίδα ομόλογό του για την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής που συνάψαμε πριν από δύο χρόνια ώστε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε σε άλλα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα όπως η χάραξη συνόρων, με το θέμα των «πυραμίδων» αλλά και η συμφωνία για την αποφυγή μεθοριακών επεισοδίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης