Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε διπλωματικό vertigo η Τουρκία, αλλά όχι λόγω Ελλάδας – Ένα ένα καταπίνει τα πικρά χάπια ο Erdogan από Αίγυπτο, Ισραήλ, Συρία

Σε διπλωματικό vertigo η Τουρκία, αλλά όχι λόγω Ελλάδας – Ένα ένα καταπίνει τα πικρά χάπια ο Erdogan από Αίγυπτο, Ισραήλ, Συρία
«Η Τουρκία είναι λίγο πολύ μόνη και θα συνεχίσει να είναι, εκτός αν γίνουν τολμηρές επιλογές» καταλήγει ο Sinan Ciddi…
Σχετικά Άρθρα
Τις προθέσεις της κυβέρνησης Εrdogan στην Τουρκία σχολιάζει με άρθρο του στο National Interest o γεωπολιτικός αναλυτής Sinan Ciddi, αναφέροντας, λίγο πολύ, πως η χώρα του τελεί σε διπλωματικό vertigo και πως θα αναγκαστεί να λουστεί τις κακές επιλογές της στη διπλωματική κονίστρα όχι λόγω Ελλάδας, με την οποία, ως γνωστόν, συνήφθησαν εκ νέου «φιλικές» σχέσεις, αλλά χάρη στους ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ, ακόμα και της πολύπαθης Συρίας.
Όπως μάλιστα επισημαίνει, η ίδια η Αίγυπτος πρόβαλε ως προϋπόθεση αποκατάστασης των διμερών σχέσεων την εγκατάλειψη, εκ μέρους των Τούρκων, του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας… (κάτι το οποίο θα αναμέναμε από την ελληνική ηγεσία, αλλά ουδέποτε συνέβη).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ciddi, «η Τουρκία μπορεί να έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, τις οποίες διέκοψε πριν από μια δεκαετία.
Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές επιλογές του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, αλλά και από το αν θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να εξομαλυνθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, καθώς το Κάιρο έχει μια λίστα με σκληρές απαιτήσεις και ο Erdogan είναι πεισματάρης.
Για να επιτευχθεί πρόοδος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu συναντήθηκε πρόσφατα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, αλλά η συνάντηση δεν τελείωσε όπως θα ήθελε ο Cavusoglu.
Ο Shoukry ενημέρωσε τον Cavusoglu ότι τρία πράγματα έπρεπε να συμβούν πριν από την εξομάλυνση: η Τουρκία θα έπρεπε να τερματίσει όλες τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στη Λιβύη, να εκδώσει όλα τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία που καταζητούνται από την Αίγυπτο και να επιλύσει τις διαφορές της με την Κύπρο και την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για να βάλουμε τα πράγματα στο πλαίσιο, παρότι η Αίγυπτος αποτελεί προτεραιότητα για τον Erdogan, η Άγκυρα διερευνά τις δυνατότητες αποκατάστασης των σχέσεων με πολλά αραβικά κράτη καθώς και με το Ισραήλ από το 2021.
Προφανώς, αν ο Erdogan δεν είχε περάσει την τελευταία δεκαετία τορπιλίζοντας τις σχέσεις του με τη Μέση Ανατολή και Μεσογειακές δυνάμεις, δεν θα χρειαζόταν να χτυπήσει πόρτες σήμερα.
Γιατί, λοιπόν, να αποκατασταθούν οι σχέσεις τώρα;
Αυτό είναι σχετικά εύκολο να απαντηθεί: Η περιφερειακή απομόνωση της Τουρκίας ωθεί το χέρι του Erdogan να προσπαθήσει να ανατρέψει το μίσος του για τους περιφερειακούς ανταγωνιστές.
Η Αίγυπτος, η Συρία και το Ισραήλ θα ενδιαφέρονταν για την ανοικοδόμηση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά όλες έχουν μεγάλα ζητήματα… και ανοιχτές υποθέσεις με την Άγκυρα».

Το χρονικό του ραγισμένου διπλωματικού καθρέπτη

Αρχής γενομένης από το 2013, ο Erdogan διέλυσε τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, μια χώρα ηγέτιδα του Αραβικού Κόσμου και στενή σύμμαχος των ΗΠΑ.
Μετά την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, αν και συνδεδεμένου με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, Mohamed Morsi, ο Erdogan απαξίωσε τον Abdel Fattah al Sisi ως βάναυσο «τύραννο» και αρνήθηκε να αναγνωρίσει.
Οι συνέπειες είχαν ως αποτέλεσμα τον τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου.
Σύντομα, ο Erdogan άρχισε να κάνει περιοδείες σε όλο τον κόσμο, ομολογώντας ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε!» - αναφορά στην άδικη και αναποτελεσματική σύνθεση των μόνιμων πέντε κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πρόθυμα έκλεισαν τα μάτια στους δικτάτορες και τις διώξεις των μουσουλμάνων.
«Ενώ όμως αισθανόταν άνετα να επικρίνει το καθεστώς της Αιγύπτου, ο Erdogan παρέμεινε βολικά σιωπηλός σε ό,τι αφορά τη δίωξη των Ουιγούρων μουσουλμάνων από την Κίνα, καθώς και τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, παρότι ορκίστηκε να προστατεύσει τη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της περιοχής.
Τα ξέχασε όλα» λέει Ciddi.

Τουρκολιβυκό σύμφωνο…

Σύμφωνα με το Κάιρο, στα τέλη της δεκαετίας του 2010, η Άγκυρα υιοθέτησε και άλλες απαράδεκτες θέσεις.
Ο Erdogan υποστήριξε τον Λιβύο Fayez al-Sarraj προς μεγάλη απογοήτευση του Καΐρου, που ήθελε στην εξουσία τον ομόλογό του Khalifa Haftar.
Η απόφαση να στηρίξει τον Sarraj είχε ως αποτέλεσμα η λιβυκή κυβέρνηση να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με την Άγκυρα, σε μια συμφωνία που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη κυβέρνηση στην περιοχή, καθώς διασχίζει μεγάλο μέρος των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, αγνοώντας την ύπαρξη της Κρήτης.
Η κίνηση έρχεται επίσης σε σύγκρουση με τα υπάρχοντα θαλάσσια σύνορα που έχουν καθοριστεί από τις χώρες μέλη του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) — στο οποίο είναι μέλος η Αίγυπτος.
Σημειώνεται πως, ενώ τα θαλάσσια σύνορα αποτελούν ζωτικό στοιχείο εθνικής κυριαρχίας, στην περίπτωση αυτή, η σημασία τους ενισχύεται λόγω της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτω από τη θάλασσα, τα οποία όλες οι χώρες θα ήθελαν να αξιοποιήσουν και να καταναλώσουν.
Ωστόσο, παρότι τα μέλη του EGMF το κάνουν αυτό με διπλωματικό και νόμιμο τρόπο, η Τουρκία ενεργεί ως πολεμοχαρής φύλαρχος.
Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Αιγύπτου και έχει στείλει δικά της πλοία σε αμφισβητούμενα ύδατα, συνοδευόμενα από στρατιωτικά σκάφη.
Επισημαίνεται πως από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, ο Sisi δεν έμεινε αδρανής.
Έγινε ευχάριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και επένδυσε σημαντικό ποσό διπλωματικού κεφαλαίου για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με άλλους αξιόλογους περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Το EGMF θεωρείται νόμιμο και τυγχάνει ισχυρής διεθνούς υποστήριξης.
Εάν λοιπόν ο Erdogan επιδιώξει μια νέα αρχή με τον Sisi, θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τη Λιβύη και τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την πρόταση του Καΐρου, η Άγκυρα έχει την επιλογή να εγκαταλείψει το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας και να ενταχθεί στο EGMF.
Ωστόσο, αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των μακροχρόνιων θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.
Τούτου λεχθέντος, η Άγκυρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους της μέσω της διπλωματίας, και όχι μέσω του πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, ο Erdogan θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Αιγύπτου για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους χωρίς μεγάλη προσπάθεια.
Το αποτύπωμα της Αδελφότητας στην Τουρκία είναι πολύ μικρότερο από ό,τι στο παρελθόν.
Πολλά από τα μέλη του έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και πρόσφατα ελήφθησαν μέτρα από τις αρχές για το κλείσιμο ενός τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος συνδέεται με τη μουσουλμανική αδελφότητα.
Η αδράνεια, από την άλλη, δεν είναι… επιλογή για την Τουρκία και ο Erdogan το γνωρίζει αυτό.
Η απόφασή του να σφίξει το χέρι του Sisi στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA το 2022 δεν ήταν τυχαία.
Μάλλον, ήταν μια προσεκτικά χορογραφημένη ευκαιρία, καθώς και μια σιωπηρή παραδοχή ότι ολόκληρη η εξωτερική πολιτική του στη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία είναι μια αποτυχία.
Η φαντασίωσή του να περιβάλλεται από μια περιοχή που κυβερνάται από ηγέτες κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας ήλπιζε να ηγηθεί, έχει σχεδόν «εξαερωθεί».
Από την Αίγυπτο μέχρι την Τυνησία, το Ιράκ και τη Συρία, υπάρχει προς το παρόν μηδενική πιθανότητα ίδρυσης σουνιτικών καθεστώτων που να είναι κοντά στην κοσμοθεωρία της αδελφότητας, την οποία ο Εrdogan θαυμάζει.

Συρία…

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Erdogan προσπαθεί επίσης να «εξομαλύνει» τους δεσμούς με τον Basar Al Assad της Συρίας, τον οποίο προσπάθησε να ανατρέψει, πιθανώς για να τον αντικαταστήσει από μια σουνιτική εναλλακτική.
Για να αποδώσει καρπούς αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, ο Assad απαιτεί την απομάκρυνση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας από το συριακό έδαφος - ένα ακόμη πικρό χάπι για να καταπιεί ο Erdogan.

Iσραήλ

Τέλος, υπάρχει το Ισραήλ, ένα κράτος με το οποίο ο Erdogan επιδιώκει για άλλη μια φορά προσέγγιση.
Το 2007, κατηγόρησε το Ισραήλ ως «παιδοκτόνο» και επιχείρησε να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας το 2010 που οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση και τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων.
Όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ δεν έμεινε στο περιθώριο.
Η υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ και η συμμετοχή του στο EGMF βοήθησαν το εβραϊκό κράτος να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις με τα αραβικά κράτη της γειτονιάς του και να περιθωριοποιήσει την Άγκυρα.
Για να ξεπεραστεί αυτό, το Ισραήλ και η Τουρκία πέτυχαν πρόσφατα να αποκαταστήσουν διπλωματικούς δεσμούς σε επίπεδο πρεσβευτών.
Ωστόσο, μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη είναι απίθανη - εκτός εάν η Τουρκία ικανοποιήσει ορισμένες βασικές ισραηλινές απαιτήσεις, όπως η απέλαση των ηγετών της Χαμάς από το έδαφός της, καθώς και το κλείσιμο των γραφείων της.
Όπου κι αν κοιτάξετε, ο Erdogan θέλει «επαναφορά» και «προσέγγιση».
Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει τίμημα.
Τα κράτη με τα οποία θέλει να οικοδομήσει σχέσεις έχουν μια μακρά λίστα δικαιολογημένων αιτημάτων.
Η αντιμετώπιση αυτών των αιτημάτων είναι μια μεγάλη παραγγελία, αλλά ο Erdogan δεν έχει πολλές επιλογές.
«Η Τουρκία είναι λίγο πολύ μόνη και θα συνεχίσει να είναι, εκτός αν γίνουν τολμηρές επιλογές» καταλήγει ο Sinan Ciddi.

Ο Sinan Ciddi είναι συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD), όπου εργάζεται στο Πρόγραμμα του FDD για την Τουρκία και στο Κέντρο Στρατιωτικής και Πολιτικής Ισχύος (CMPP).
Είναι επίσης Αναπληρωτής Καθηγητής Σπουδών Ασφαλείας στο Command and Staff College-Marine Corps University και στο School of Foreign Service του Πανεπιστημίου Georgetown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης